1.388
16

Maatschappelijk werker

Tom Ribbens (1963) is afgestudeerd maatschappelijk werker (1992) en heeft daarna zijn weg gevonden in het werken met uitkeringsgerechtigden in Tilburg. Eerst met stichting Met hart en ziel die samen met uitkeringsgerechtigden verschillende projecten ontwikkelden en later met WerkWaardig die de afgelopen 10 jaar meer dan 200 mensen heeft begeleid die op zoek waren naar werk.
Tom Ribbens heeft samen met zijn vrouw Gebi Rodenburg een eigen praktijk Mens&Groei, waarbij mensen met een psychologische beperking individueel en in groep worden begeleid. www.mensengroei.nl

Messi, zet je in tegen moderne slaafarbeiders

Het is verbazend hoe passief en mak de duur betaalde voetballers de positie van moderne slaafarbeiders accepteren

Als vijftiger kan ik me nog goed de tijd herinneren dat Johan Cruijff voor 1 miljoen dollar verhuisde van Ajax naar Barcelona. Dat was toen een ongekend hoog bedrag voor de toen beste voetballer ter wereld. Cruijff vond toen dat voetballers als hij werden misbruikt door bestuursleden die geen verstand van voetbal hadden.

Cruijff was en is nog steeds eigenwijs, onnavolgbaar, binnen, maar ook buiten het veld. Af en toe waren er in de afgelopen jaren voetballers die met hun intelligentie boven het gemiddelde van de niet altijd even slimme profvoetballers (inmiddels legendarisch is wat mij betreft de toespraak van onze held Robin van Persie tijdens het sportgala eind vorig jaar) uitstaken. Ik moet daarbij denken aan Edward Lienen en Socrates, de legendarische voetballer van wat men wel het beste Braziliaans nationaal team ooit noemt. Helaas werden zij in 1982 geen wereldkampioen. Socrates had als bijnaam O Doutor, omdat hij ook arts was. Jammer genoeg overleed hij op 57 jarige leeftijd aan een bovenmatig alcoholgebruik. Dat laatste komt wel vaker voor bij hele goede voetballers (George Beste, Paul Casgoine). Het zijn sterke benen die de weelde kunnen dragen.

Onrechtvaardig FIFA
Het kost me op dit moment moeite om te genieten van het voetbal, terwijl ik weet hoezeer het vaak om geld gaat en niet om voetbal. Hoe onrechtvaardig, dictatoriaal de FIFA, de wereldvoetbalbond, wordt geleid bijvoorbeeld. Of hoe belachelijk veel geld voetballers verdienen, voor hoeveel geld zij worden gekocht en weer verkocht. Ik houd van voetbal, van de schoonheid van het spel, de creativiteit, inventiviteit, maar niet van het wereldje er om heen.

Woensdag liet Lionel Messi weer eens zien waarom hij door velen wordt beschouwd als de beste voetballer ter wereld op dit moment en misschien wel aller tijden. De wedstrijd tussen misschien wel de twee beste voetbalteams ter wereld op dit moment Barcelona en Bayern Munchen zat volledig op slot, toen in de laatste 20 minuten Messi twee doelpunten en een assist gaf voor het derde doelpunt van Barcelona. Het publiek bejubelde de Argentijn als was hij god zelf. Hoeveel macht kun je hebben. Of toch niet?

Nieuwe stad voor arbeiders
Donderdagochtend zag ik het nieuwsbericht dat in Qatar een nieuwe stad wordt gebouwd voor de duizenden arbeiders die daar stadions en gebouwen aan het neerzetten zijn voor het WK in 2022. Het zijn migranten uit Zuid-Oost Azie, die in barre omstandigheden hun werk moeten doen. Niet voor niets zijn er al velen gestorven. Ze hebben weinig te zeggen hierover, want hun verblijfsvergunning is in handen van de werkgevers. Ik schat dat deze moderne slaafarbeiders net zoveel verdienen in 10 jaar als Messi in een dag. Hoe onrechtvaardig en ongelijkwaardig kan het zijn.  Maar goed, de FIFA blinkt sowieso uit in onrechtvaardigheid, machtsmisbruik en corruptie. Binnenkort vinden er verkiezingen plaats en de op macht beluste baas, Sepp Blatter, heeft zich wederom herkiesbaar gesteld. Terwijl het in een democratisch geleide bond niet meer als normaal zou zijn om een beperking te stellen aan de termijn dat een voorzitter aan kan blijven.

Het is verbazend hoe passief en mak de duur betaalde voetballers deze praktijken accepteren. Misschien omdat zij zelf ook een soort slaafarbeiders zijn, die voor miljoenen worden gekocht en van de ene naar de andere club verhuizen. Of omdat ze zelf buitenproportioneel veel geld verdienen, dat wellicht als zwijggeld beschouwt zou kunnen worden. Als ze namelijk zouden willen, zouden ze volgens mij een revolutie kunnen ontketenen. De tijd is namelijk aangebroken dat de Messi’s van deze wereld op gaan staan en opkomen voor de menselijke waarden binnen de voetballerij. Dat gaat over de FIFA, die op een democratische wijze geleid zou moeten worden. En waarom bv. geen stem voor de voetballers zelf in de keuze welk land het WK mag organiseren? De voetballers zelf, die op een normale wijze betaald zouden moeten worden, zoals gewone werkgevers als jij en ik. En natuurlijk de omstandigheden van de straks 2,5 miljoen arbeiders in Qatar. Want ook al is dit de verantwoordelijkheid van het land zelf, je hebt als voetballer wel de macht om hier invloed op uit te oefenen. Invloed die verder gaat dan alleen binnen de lijnen van het voetbalveld!

Oproep aan Lionel Messi
Dus bij deze de oproep aan Lionel Messi. Na je fantastische doelpunten van gisterenavond, zoek contact met je collega-voetballers in alle landen en verenig je in een verzet tegen het onrecht binnen de voetballerij. Maak gebruik van de macht die jullie hebben en blijf niet aan de zijlijn staan met jullie duur betaalde kop in het zand. Kom op een andere manier in het nieuws dan dat je een vette tattoo hebt gezet op je arm en been, zoals zoveel andere voetballers in deze tijd. Probeer in ieder geval 10% divergent te zijn en laat naast je benen ook je stem spreken!

Geef een reactie

Laatste reacties (16)