318
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Met een luisterende arts heb je minder pijn

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: waarom ouderen die geen aandacht krijgen wegkwijnen

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Ik heb iets met empathie en dokters die goed naar je luisteren. Zeker sinds ik een onderzoek tegenkwam waaruit zou blijken dat mensen na contact met een empatische dokter minder pijn hebben.

Mensen hebben aandacht nodig. Baby’s die geen warmte en aandacht krijgen vermageren en sterven uiteindelijk. Ouderen die geen lichamelijke aandacht meer krijgen kwijnen weg. En voor alle mensen tussen die twee leeftijdscategorieën is aandacht de drug die ze door het even helpt. Kijk uit en wordt geen aandachtsjunk. Dat is een eigentijds scheldwoord voor mensen die iets te goed tonen hoe ze naar aandacht hunkeren: play it cool man.

Er zijn veel verschillende vormen van aandacht, van luisteren tot massage. Van de liefde bedrijven tot contact met hogere machten. Er zijn ook mensen met grotere gaven om aandacht te geven. Dat noemen we empathie: open luisteren, geluiden maken en knikken op de juiste momenten om te laten merken dat je ECHT luistert. En zo zou je arts ook moeten zijn.

In een heel klein onderzoekje (9 vrouwen) was er eerst een gesprek met één van de twee artsen. De eerste was zakelijk en kort, de ander nam tijd en luisterde goed. Ook al ging het over de familie of de problemen op school met de kinderen. Niet verwonderlijk, maar de vrouwen waren tevredener over de tweede arts. Vervolgens kregen ze pijn toegediend (zo erg ongeveer als het inbrengen van een infuus) terwijl via een MFI scan naar de hersenen gekeken werd. Met name naar de anterior insula, het deel van de hersenen waar mensen zich pijn gewaar worden.

De vrouwen die met de empatische arts hadden gesproken voelden duidelijk minder pijn en dat was op de scan te zien. Jammer dat het maar om 9 proefpersonen gaat;  het onderzoek zal nog een keer gedaan moeten worden met veel meer mensen. Maar ik weet behalve die pijnvermindering nog een heleboel andere voordelen van een empatische arts die echt luistert.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het weetje van maandag nalezen: Combinatie armoede en stress: een tijdbom
Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Gezond


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)