907
12

Redacteur BNNVARA

Dennis l'Ami is journalist en schreef onder voor Frontaal Naakt, State Magazine, AD, De Kanttekening, De Correspondent

Met Emile Roemer achter de barbecue komt alles weer goed

Alsjeblieft Emile, ruil je tomaat niet in voordat de aardappel is gepoft

Beste Emile,

In de wondere wereld die de politieke peilingen heet blijf je verbazen. De ene week staat de VVD stijf bovenaan, maar als er in Finland een bedrijf, dat gespecialiseerd is in de verkoop van blauwe kokosnoten met een ingebouwde zender om vroegtijdig kinkhoest te kunnen constateren failliet gaat, ligt het kapitalistische systeem direct onder vuur en staat een week later de VVD weer acht zetels lager. Volgens De Hond, dan.

Ik vertel je dit omdat ik me een beetje zorgen maak. Om de SP, om jou. Afgelopen zaterdag hield je partij een congres in Breda en de stemming was opperbest. De reden: de hoge positie in de peilingen. Er werd gepraat over ‘dat nu niemand meer om de SP heen kan’, samenwerking met de VVD werd nadrukkelijk open gehouden en zelfs opperrabijn van Socialistisch Nederland Jan Marijnissen pleitte voor het sluiten van compromissen: ‘De SP wil regeren!’

Nou zal ik de laatste zijn die de SP ambitie wil ontzeggen, maar misschien is wat Brabantse bescheidenheid wel op zijn plaats, Emile. Het gaat té goed. Ik zeg trouwens Emile omdat ik het gevoel heb dat ik je al jaren ken. Jij bent die goedlachse electromonteur die de verwarming repareert en vervolgens midden in de woonkamer met een tang tussen de voortanden een dansje doet op een oud Carnavalsdeuntje.

Laat ik gewoon eerlijk zijn: die peilingen van De Hond zijn net zo rot als dat systeem waar jouw tomatenpartij al jaren tegen vecht. Ja, ik weet het, jullie willen van die tomaten af. Het liefst zou je ze inruilen voor een aardappel, want daar kun je meer kanten mee op, electoraal gezien. Je kunt er patat van maken of een ovenschotel in combinatie met een andere partij en dat kan niet met zo’n compromisloze tomaat. Maar alsjeblieft Emile, ruil je tomaat niet in voordat de aardappel is gepoft.

Ik zeg dat omdat de peilingen van De Hond altijd worden gezien als een natuurverschijnsel, net als een CITO-toets. Onomkeerbaar, niets aan te doen. Maar jij als oud-leraar weet als geen ander dat als er íets multi-interpreteerbaar is, het wel die vermaledijde CITO-gedrochten zijn. Zes jaar lang scoor je de beste rapporten van de klas, één dag heb je buikpijn en hup: daar ga je richting VMBO. Niet dat er iets mis is met de VMBO, maar wel met de CITO-toets. En de peilingen van De Hond.

Bij zijn laatste peilingen voor de verkiezingen in 2010 gaf hij de PVV liefst een kwart zetels te weinig en de VVD drie zetels te veel. Waar dat toe heeft geleid hebben we de afgelopen twee jaren mogen meemaken: een bak ellende waar menig SP-er de zuurheid vanaf likte. Ik wil daar De Hond niet de schuld van geven, maar zou het niet eerlijker zijn als mensen zouden stemmen zonder van te voren iets te weten van de veronderstelde verhoudingen op dat moment?

Ik weet dat je het met me eens bent, Emile. Ik weet dat jij net als ik vind dat mensen moeten stemmen op een mannetje of een vrouwtje. De leukste, de aardigste, de intelligentste of degene met het vreemdste kapsel, maar niet omdat men strategisch stemt op een een Pimpel Paars combinatie, een Koalabeer-akkoord of iets dergelijks. En laat Van Bommel zijn mond houden over een eventueel ministerschap, dat is de goden verzoeken.

Nee Emile, jij moet de komende zomer op de camping gaan staan, twee maanden lang. Waarom dat grote Europa in, met al haar regeltjes, als je ook gewoon in de polder kan staan met een sleurhut?

Geen kranten, geen interviews. Elke morgen met een wc-rol naar het toiletgebouw, ontbijten voor de caravan. En dan, als heel Nederland murw is geluld tijdens lijsttrekkersdebatten waaraan jij niet hebt meegedaan en waarin niets wezenlijks is gezegd, nodig je de pers uit voor een rondje camping. Je laat Frits Wester de barbecue aansteken, Ferry Mingelen goedkope wijn inschenken en Ron Fresen wachten voor een hek. Er is altijd wel ergens een hek waar Fresen voor kan wachten, namelijk. Geeft de boel nog een beetje spanning mee, ook.

“We gaan even over naar Ron Fresen. Ron?”

“Ja, Herman.  Ik sta hier achter een campinghek en heb gezien dat Roemer zojuist het toiletgebouw is ingedoken met, als ik het goed gezien heb, één wc-rol. Maar het kunnen er ook twee geweest zijn. Het blijven natuurlijk potverteerders, die socialisten.”

Als de barbecue is afgelopen en heel Nederland zich als één man wil scharen achter de vrolijke camping die Nederland heet, breekt jouw finest moment aan. Jij gaat de verkiezingen winnen, glansrijk. Je wordt de worstenomdraaier van Nederland, je wordt premier. Je eerste daad wordt het organiseren van een barbecue op het Malieveld. Net na 12 september moet dat nog kunnen. Je zal temidden van duizenden naar worsten en hamburgers smachtende burgers staan en knipogen naar de met een bordje klaar staande Maurice de Hond. Die had het niet zien aankomen.

Dennis L’Ami schrijft iedere woensdag een column in de vorm van een brief op Joop waarin hij het nieuws op satirische wijze beschrijft

Geef een reactie

Laatste reacties (12)