245
5

GroenLinks gemeenteraadslid Amsterdam

Evelien is geboren op 28 oktober 1984 in Bussum. Ze woont sinds 2003 in Amsterdam. In 2008 woonde ze een half jaar in Nairobi (Kenia) om te werken voor de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties, daarna ging ze een jaar studeren in New York (2008/2009) waar ze ook werkte voor een organisatie in Harlem die Afrikaanse vluchtelingen bijstaat met sociale, medische en juridische kwesties. In deze periode van 540 dagen in het buitenland hield ze een blog bij. Vanaf juni 2009 is ze weer terug in Nederland. Op 1 januari 2010 begon ze als promovendus aan de Universiteit van Amsterdam, waar ze onderzoek doet op het gebied van internationaal vluchtelingenrecht en internationaal strafrecht. Daarnaast is ze sinds haar terugkeer uit New York ook lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor Groenlinks. Op 3 maart 2010 werd ze opnieuw gekozen in de gemeenteraad. Ze publiceert op persoonlijke titel.

Met het OV naar Afrika

Over hoe een koe een haas vangt, of hoe Evelien ´╗┐aanstaande vrijdag naar Algerije probeert te komen

De vlucht van Amsterdam naar Algiers, de hoofdstad van Algerije, is hooguit 3 uur. Met inchecken en uitchecken (zonder te wachten op de bagage, want ik neem slechts een rugzakje mee) zou ik misschien 5 uur kwijt zijn geweest. Maar nee. Omdat ik de laatste jaren veel, te veel, intercontinentaal gevlogen heb (naar Kenia, Marokko, Nigeria, nog een keer naar Kenia, en naar New York) dacht ik: ik ga met het openbaar vervoer. Men neme de trein naar Marseilles en stapt daar op de boot naar Algiers. Een reis van twee dagen, maar wel beter voor het klimaat enzo. Bovendien, 24 uur op een boot de Middellandse Zee oversteken is geen straf. Totdat la grève roet in het eten gooide.

Plotsklaps vonden zowel de vakbonden in België als in Frankrijk het nodig om te gaan staken. Dat betekent dat de trein door België gister niet reed, en misschien aankomende week ook weer niet. De TGV van Parijs naar Marseille rijdt al helemaal niet, in elk geval tot morgen, maar wellicht ook nog langer (Sarkozy blijft namelijk vasthouden aan zijn allerredelijkste eis van een 62-jarige pensioenleeftijd). Bovendien wordt er gestaakt in de haven van Marseille, waardoor het nog onduidelijk is of mijn Algerijnse ferry naar de overkant vaart.

De mevrouw van NS Hispeed kon mij ook niets vertellen, en raadde mij aan voor de zekerheid maar een vliegticket naar Marseille te kopen. Die zijn supergoedkoop (50 euro, holyshit, zo krijg je mensen nooit in de minstens drie keer zo dure trein), dus daar kan ik niet per se een buil aan vallen. Behalve dan dat ‘ie om 8 uur ’s ochtends uit Eindhoven vertrekt, en de eerste trein uit Amsterdam niet op tijd zou komen. Oh ja, en dat er ook op Franse vliegvelden wordt gestaakt, maar vooralsnog niet in Marseille. En dus dat het een vlucht binnen Europa is, waar ik op tegen ben.

Nu ja. De kans dat ik aanstaand weekend in Algerije terecht kom, en dus mensen kan gaan interviewen voor mijn promotie-onderzoek, zijn wel weer ietsje toegenomen. Had ik nu maar volgende week gereisd: dan zijn er schoolvakanties in Frankrijk, en ’French Unions like their holidays too much to organize strikes during the school breaks’. Stelletje 9-tot-5 socialisten.

Geef een reactie

Laatste reacties (5)