338
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Met succes word je ouder

Maar met beroemdheid ook?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het lijkt dat succesrijke mensen langer leven. Ze verdienen meestal meer, hebben over aandacht niet te klagen en hebben alle reden om tevreden te zijn over wat ze in hun leven hebben bereikt. Uit onderzoek blijkt ook dat oscarwinnaars bijvoorbeeld langer leven dan mensen in de filmindustrie die nooit een Oscar wonnen. In de muziekindustrie is het misschien net anders en de Jim Morrisons, Kurt Corbains, Jimmy Hendrixen en Amy Whinehousen zorgen voor een lagere gemiddelde leeftijd voor muzieksterren.

Onderzoekers wilden wel eens precies weten hoe het echt zit en deden daarom een simpel onderzoek dat onlangs werd gepubliceerd. Ze namen 1000 opeenvolgende in memoriams uit de New York Times (je bent natuurlijk pas echt belangrijk als je het in New York hebt gemaakt) uit de periode 2009-2011. Als ze iets over je schrijven in de New York Times ben je natuurlijk beroemd of succesvol of allebei. De uitkomst is verrassend: mensen die zowel beroemd als succesvol waren, overleden gemiddeld op jonge leeftijd: 72,2 jaar. Als je 25 of 45 bent en dit leest, denk je natuurlijk, nou ja boven de 72, ouwe zak. Maar de gemiddelde levensverwachting van Amerikanen is 78,7 jaar. Dat scheelt zes jaar en dat zijn zes zomervakanties en zes wintervakanties, om maar een voorbeeld van de voordelen te noemen van meer levensjaren.

Er waren wel verschillen, want succesvolle zakenlieden overleden gemiddeld op hun 83ste. Mocht je nog een carrièreswitch kunnen maken, doe dat dan dus snel. Ook filantropen en wetenschappers overleden op wat oudere leeftijd. Het waren vooral de creatieve beroemdheden die ervoor zorgden dat het gemiddelde zo jong uitviel. Het kwam er eigenlijk op neer dat succes wel voordelen heeft als je oud wilt worden, maar dat het niet zo is bij de combinatie beroemd en succesvol.

Waaraan gingen ze trouwens dood? Het merendeel van die succesvolle creatievelingen overleed aan kanker, erg vaak longkanker. Zouden ze vaker roken? Nee, daar lag het niet aan, want ze bleken niet meer te roken dan andere Amerikanen. Misschien komt het ook niet door het gedrag van creatieve beroemdheden dat ze wat eerder dood gaan, maar ligt het aan de mensen die niet beroemd zijn. Hoe dan ook, ik zou al heel blij zijn met 72,2 jaar.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: 
Trouwen als maagd

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie