2.547
76

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Met zijn offergang wil Tsipras de EU en de euro redden

Wie de voorstellen leest, stelt vast dat ze sterk lijken op de recepten van de afgelopen jaren

Vrijdagochtend al kon Le Figaro melden dat president Hollande het uiterste voorstel van premier Tsipras had omarmd. Daarmee heeft Griekenland een van de belangrijkste spelers in de Europe Unie aan zijn zijde.

Eigenlijk kan de rest nu niet serieus meer dwars liggen. Je hebt trouwens kans dat de regeringsleiders deze kans aangrijpen om op de bandwagon te springen zodat ze – angsthazen als ze zijn, aldus Rutger Bregman van de Correspondent – opgelucht aan hun kiezers kunnen melden dat de euro en Griekenland zijn gered, terwijl zij toch hun poot stijf hielden.

‘Recepten van de afgelopen jaren’
Wie de voorstellen leest, stelt vast dat ze sterk lijken op de recepten van de afgelopen jaren: met btw-verhogingen worden niet alleen de eerste levensbehoeften duurder gemaakt maar ook de hotelovernachtingen, zodat vooral de toeristensector in Alanya of Marmaris op de Turkse kust van de Egeïsche Zee reden heeft om over acht dagen, als de ramadan voorbij is het Suikerfeest extra groot te vieren.

Daarnaast wordt de Griekse burger een aantal nieuwe versoberingen in het vooruitzicht gesteld waarvan het werkelijk effect op het leven de mensen moeilijk te duiden is op basis van wat Tsipras en de zijnen nu voorstellen. Temeer daar er tal van wetswijzigingen en uitvoeringsmaatregelen nodig zijn om er meer van te maken dan papieren voornemens. Het klinkt in ieder geval streng en is duidelijk bedoeld om Dijsselbloems een glimlach om de zuinige mond te toveren.

Geen economische groei
Hoe dan ook, het ziet er niet naar uit dat met dit pakket de economische groei terugkeert in Griekenland. Integendeel, de BTW-verhogingen zijn bijvoorbeeld een patent recept voor omzetdalingen, waarna de belastingopbrengst dik tegenvalt. De heffing op eerste levensbehoeften is nu al twee keer zo hoog als in Nederland. Je kunt er donder op zeggen dat we over twee jaar dan weer een eurocrisis hebben in Athene.

Omdat de schuld voor de zoveelste keer in proportie gegroeid is tegenover het krimpend nationaal inkomen. Toch komt Tsipras met dit soort voorstellen aan in Brussel. Hij is door de pomp gegaan, zullen velen zeggen. Er zijn zelfs al verlekkerde commentaren geleverd, dat de maatregelen nu moeilijker zijn dan ze een paar weken geleden hadden hoeven te wezen als die vermaledijde Grieken niet zo tegen hadden gesparteld. Je kunt het ook anders zeggen. Met deze offergang doet Tsipras een poging om de Euro en de Europese Unie te redden. De kansloze jeugd zonder werk in Athene, de ploeterende gepensioneerden, de zieken die eindeloos op zoek zijn naar medicijnen gaan verder met het overeind houden van de Europese munt en de unie.

Fuck you ochi
Een tweede ‘ochi’, een écht inhoudelijk ochi, een fuck you ochi een liever de zondvloed dan jullie hypocriete smoelen ochi, zo een ochi zou de Europese Unie in de diepste crisis van zijn bestaan storten. Het zou chaos veroorzaken op onze grens met het woelige Midden-Oosten en de jihadi´s pas echt kans geven ongezien binnen te sluipen om in troebel water te vissen. Het zou een hoeksteen onder de eenheidsmunt wegtrekken. Het zou alleen Nederland al dwingen om van de ene dag op de andere twintig miljard euro af te schrijven. Wie denkt dat het allemaal meevalt, moet zich de vele optredens van Bos en DNB-baas Wellink in herinnering roepen , die in 2008 zeiden dat het in Nederland allemaal reuze meeviel met de hypotheken en zo vanwege het voortreffelijke toezicht. We mogen Tsipras heel dankbaar zijn. Hij redt Europa, Dijsselbloem en Merkel niet.

Beluister dit opiniestuk hier.


Volg Han ook op Twitter

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Hier in PDF de voorstellen van Tsipras zoals de Griekse parlementariërs ze hebben ontvangen. De begeleidende brieven zijn in het Grieks, maar de stukken die naar Brussel moeten allemaal in het Engels.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (76)