544
1

publicist

Shantie Jagmohansingh (1982) is freelance publicist en schrijft in o.a. Trouw, Volkskrant, Contrast, Wereldjournalisten en OHM Vani. In december 2010 verscheen haar eerste korte verhaal ‘Sneeuw’ in literair tijdschrift Armada. In het dagelijkse leven werkt zij als sociaal wetenschappelijk onderzoeker bij de gemeente Rotterdam en heeft diverse onderzoeksrapporten en artikelen geschreven op het terrein van armoede, bijstandsgerechtigden, arbeidsmarkt en zorg & welzijn. Zij studeerde bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Shantie is Hindoestaans, haar voorouders komen uit India, haar ouders uit Suriname en zelf is zij geboren en getogen in Nederland. Deze migratiegeschiedenis, die zich in ruim een eeuw heeft uitgespreid over drie geheel verschillende werelddelen, vormt een belangrijke inspiratiebron voor haar (toekomstige) schrijfwerk. Andere belangrijke onderwerpen zijn migratie, integratie, identiteitsontwikkeling, (post)koloniale geschiedenis en vrouwenrechten.

Michelle for president

& Barack for dad-in-chief

In DWDD (afkorting die geen verdere uitleg meer behoeft) van 17-10-12 werd het tweede debat tussen Obama en Romney geanalyseerd. De opvallendste uitspraken hierbij gingen over vrouwen: 1.) Aardig wat Amerikaanse vrouwen schijnen gecharmeerd te zijn van Romney (hij zou een slaapkamerstem bezitten en een ‘glijer’ zijn, in de woorden van columniste Sheila Sitalsing) en 2.) Veel Amerikaanse vrouwen zouden hun uiteindelijke stem ook baseren op de vrouw van de presidentskandidaat. Nu kan ik me dat in het geval van Michelle Obama absoluut voorstellen. Speciaal voor deze vrouwen en andere geïnteresseerden hierbij mijn stemadvies voor de beroemde ‘vrouw-van’: Michelle Obama (en daarmee dus een stem voor Barack).

Wat maakt Michelle Obama bijzonder?

1.) Haar zichtbaarheid verandert levens
Achter iedere succesvolle man staat een succesvolle vrouw, jawel, maar het kan ook anders: naast iedere succesvolle man staat een succesvolle vrouw. Als er iemand is die dit op het publieke toneel in de vingers heeft, dan is het wel Michelle Obama. Het bijzondere van Michelle is dat ze het hele idee van de ‘vrouw-van’ naar een hoger niveau tilt. Ze is minstens even populair als haar man en haar ‘functie’ is soms zelfs benijdenswaardiger dan die van hem (ze ligt tenminste niet de hele tijd onder vuur).

Natuurlijk zijn er meer beroemde ‘vrouwen van’, maar Michelle inspireert mensen wereldwijd simpelweg door wie ze is en wat ze heeft bereikt door hard werken. Als afstammeling van Amerikaanse slaven is het feit dat zij nu in het Witte Huis woont van onschatbare symbolische waarde. Ook in andere landen zorgt haar zichtbaarheid voor een verandering in beeldvorming. Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk in een stuk van CNN Politics (2009) over de slums in Mumbai. Veel vrouwen daar worden vaak beschimpt. Ze worden regelmatig gezien als onaantrekkelijk als hun huid te donker is. Ook worden ze aangeduid als vervloekt als ze alleen dochters hebben en geen zonen. Sinds 2009 krijgen deze vrouwen echter een nieuwe boodschap mee van een bekende vrouw aan de andere kant van de wereld. Deze vrouw heeft een donkere huidskleur en donker haar. Ze loopt prominent naast haar echtgenoot bij publieke evenementen. Ze heeft twee dochters, terwijl niemand haar ziet als vervloekt. Integendeel zelfs. Zonder dat ze daar echt bewust op heeft gestuurd, betekent Michelle door haar zichtbaarheid meer voor vrouwen in India dan menig ander bekend persoon.

2.) Machtigste man combineert arbeid en zorg
De combinatie arbeid en zorg wordt doorgaans problematischer met de stijging van de man op de carrièreladder. Hoe pakken de Obama’s dit aan? De Obama’s zijn niet alleen ambitieus in hun werk-, maar ook in hun privéleven, valt te lezen in het boek ‘Barack en Michelle’ van Jodi Kantor. Zo zou Barack meestal vijf dagen per week thuis eten, ondanks kritiek dat het politiek gezien een minpunt zou zijn dat hij er niet de voorkeur aan geeft om rond dat tijdstip te netwerken met sleutelfiguren uit het politieke circuit. Dit riekt naar een knap staaltje onderhandelen van Mrs. Obama.

3.) Cool
Barack heeft Michelle steeds harder nodig. Romney, met een groot talent voor het doen van de ene dwaze uitspraak na de andere, wist onverwacht terug te slaan in het eerste debat. Na deze veelbesproken krachtmeting kunnen we concluderen dat Michelle tot nu toe de enige constante positieve kracht is in de Obama-campagne. Ze blijft de wereld verbazen, of het nu om een wedstrijd opdrukken gaat in The Ellen Degeneres-show, het winnen van de koekjesverkiezingen, opvallen in jurken ontworpen door relatief onbekenden, of haar verbluffende toespraken. Om dit punt kort samen te vatten: Michelle is gewoon ‘cool’.

Maar de keuze voor Michelle Obama is vanuit een andere invalshoek nog veel interessanter. Na de inmiddels beroemd geworden speech van Michelle Obama op de eerste dag van de conventie waarin ze sprak over een onveranderde Barack en haar functie als ‘mom-in-chief’, kregen we een glimp van wat we in de toekomst kunnen verwachten: Michelle for president & Barack dad-in-chief. Jawel, ik denk dat Michelle in de toekomst absoluut presidentsmateriaal is. Hieronder 4 redenen waarom Michelle het verschil kan maken en waarom ze uiterst geschikt is for the job:

1.) Politieke antenne
Nancy Reagan, First Lady van 1981 tot 1989 zei: ‘Ook al hou ik me buiten het beleid, het zou onzin zijn om te zeggen dat mijn mening geen invloed heeft op de man met wie ik al vijfendertig jaar getrouwd ben.’ Ook Michelle heeft in bepaalde mate invloed op de manier waarop haar man zijn positie invult. Voor de buitenwereld is in ieder geval zichtbaar hoezeer Barack zijn vrouw serieus neemt. Sterker nog, in het boek van Jodi Kantor maakt Barack er geen geheim van alles met haar te bespreken. Michelle is niet alleen adviseur, maar ook zijn morele kompas. De afgelopen jaren heeft ze haar politieke vaardigheden en antenne ontwikkeld en van nabij meegemaakt hoe het er precies aan toe gaat. De ultieme voorbereiding op het presidentschap zou je kunnen zeggen.

2.) Extase
Ze heeft de kwaliteiten en de pluspunten; Michelle is hyperintelligent, inspirerend, cool, maar beschikt ook over die onbenoembare kwaliteit. Als Michelle de eerste zwarte vrouwelijke president van de VS wordt, raakt de wereld mogelijk nog ernstiger in extase dan toen Barack de verkiezingen won. HOOP & VERANDERING zal met hoofdletters door de wereld golven en mogelijk een einde maken aan de crisis. Wereldwijd snakken we er immers constant naar: inspirerende figuren om ons aan op te trekken en zo het alledaagse leven aan te kunnen. Om maar niet te spreken over de historische impact: de pagina’s van de geschiedenisboeken beginnen al opgewonden te trillen bij de gedachte aan Michelle als president.

3.) Emancipatie
Groot pluspunt: de onbeschrijfelijke internationale boost en voorbeeldfunctie voor meer (gekleurde) vrouwen in een leidinggevende positie die dat teweeg zou brengen. Ze krijgt daarmee immers de kans haar intellectuele capaciteiten ten volle te ontwikkelen en Barack zijn zorg- en opvoedingstaken.

4.) Postuur
En niet onbelangrijk: Michelle hoeft geen afscheid te nemen van haar eerdere onderwerpen: overgewicht en gezonde voeding. ‘Proud to be an American, ashamed to be a man’, tweette een kijker na de toespraak van de First Lady op de conventie (VK, 5-9-12).  Michelle kan zo juist veel meer doen: bij iedere public appearance zet ze de (voor een groot deel te zware) Amerikaanse bevolking aan tot sporten. Wie wil er immers geen postuur als Mrs. Obama?

Dit was mijn stemadvies. Hierbij nodig ik anderen uit om voor de volledigheid te komen met een stemadvies voor ‘vrouw-van’ Ann Romney. 

Geef een reactie

Laatste reactie