2.624
111

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Mijn consumentenvertrouwen nam voelbaar af

Politici en blonde succesmevrouwen van het type Baarsma jagen dag aan dag de consument de stuipen op het lijf

Vrijdagavond was op Nieuwsuur een blonde succesmevrouw te zien die kweelde over het lente-accoord en vaststelde dat de grote politieke tegenstelling zich aftekende tussen de “constructieven” en de “conservatieven”. De constructieven, die wandelen in de lente, brengen “hervormingen” tot stand. De conservatieven zijn daartegen. Hieronder verstond zij de PvdA, de PVV en de SP.

“Hervormingen” zijn een eufemisme voor afbraak van wat er nog rest van de verzorgingsstaat en werknemersrechten. De succesmevrouw zong de lof van Duitsland, waar je na een jaar al in de bijstand komt, behalve als je vijfenvijftig jaar bent of ouder, want dan krijg je een half jaartje ww extra.  Vervroegde pensioenregelingen zijn zoveel mogelijk afgeschaft vanwege de zo noodzakelijke prikkel tot werken.

De succesmevrouw zelf geniet een spijkerharde baanzekerheid. Haar webpagina op de debatpagina van de economen zegt: “ Barbara Baarsma is directeur SEO Economisch Onderzoek en bijzonder hoogleraar marktwerking en mededingingseconomie aan de Universiteit van Amsterdam. Tevens is zij lid van de Raad van Commissarissen van Loyalis NV, Espria en Woonzorg, lid van de Raad van Toezicht van het St. Elisabeth ziekenhuis en omroepvereniging BNN, en lid van de audit committee van FNV Bondgenoten. Ook is Barbara Baarsma kroonlid bij de SER. SEO economisch onderzoek is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam.

Ik heb nog behoorlijk Duits gehad op school en kan dan ook googlen op de termen “Arbeitslosigkeit” en “Alter”. Wat is het resultaat? Het meest recente cijfer van de Duitse werkloosheid bedraagt 2,96 miljoen. Dat is 7,8% tegen een procent of zes in Nederland. Volgens Die Welt hebben oudere werkzoekenden net zo weinig kans op een baan als in Nederland ondanks de Silberschatz aan ervaring, die door politici zo geroemd wordt. Zijn zij ouder dan 58 en meer dan een jaar werkloos, dan worden zij in de statistieken niet meer meegeteld maar mogen in de bijstand (vaste lasten plus een grijpstuiver voor eten) voort vegeteren.

Mijn consumentenvertrouwen nam voelbaar af. Succesmevrouwen als Barbara Baarsma hebben vandaag de dag het oor van de machthebbers. Je krijgt al gauw applaus als je iedereen die vraagtekens zet bij hun wijsheid, terzijde schuift als conservatieven. Het was duidelijk: met Barbara’s constructieven in het zadel is de gemiddelde Nederlander aan de goden overgeleverd (of aan de ratten, het is maar waar je de voorkeur aan geeft). Vanwege al die hervormingen kan straks iedereen zomaar op straat geflikkerd worden. De beperking van de hypotheekrente-aftrek gaat zeker door maar de belastingverlaging zal dit niet compenseren want daarmee is het “eerst zien dan geloven”. Vooral omdat onze machthebbers zelf de grootste 3% fetisjisten van Europa zijn.

De succesmevrouw had ter afsluiting nog één klap op de vuurpijl klaarliggen. Duitsland exporteerde naar de hele wereld, zei ze, en wij vooral naar de rest van Europa en dan ook nog voor een fors deel naar de crisislanden in het zuiden. Dezelfde die onze poltici met zoveel overtuiging het mes op de keel hebben gezet. Zij legde niet uit hoe de door haar voorgestelde hervormingen hierin verbetering konden brengen. Hier was van de constructieven duidelijk weinig te verwachten.

Daarom is het in de ogen van de meeste Nederlanders maar beter om nu vast te wennen aan de magere jaren die komen gaan ook al hebben ze nog een redelijk inkomen. Dat is de verklaring voor het feit dat er zoveel gespaard wordt. Politici en blonde succesmevrouwen van het type Baarsma jagen dag aan dag de consument de stuipen op het lijf. Je moet toch een paar centjes achter de hand hebben als buffer tegen de bulldozers van de constructieven waarvan je de motoren dag en nacht hoort dragen, waarvan je de uitlaatgassen tot in je slaapkamer ruikt.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (111)