952
4

directeur WISE

Peer de Rijk
13.06.66
Vader van twee kinderen (14 en 18)

Werd in 1980 als kleine jongen van 14 actief tegen kernenergie. Eerst in de Deventer basisgroepen tegen kernenergie, daarna steeds meer landelijk, in verschillende organisaties en verbanden. Eerste actie; de blokkade van Dodewaard, drie dagen, 1980.

1983 - 1990
Als organisator betrokken bij tientallen directe acties tegen kernenergie in Nederland. Organisatie van blokkades, bezettingen, debatten, publicaties, kleine en grote, ludieke en stevige directe acties, manifestaties en demonstraties tegen Borssele, Dodewaard, UCN Almelo, dumpingen van kernafval in de Noordzee, transporten radioactief materiaal door Nederland et cetera. Maar ook acties tegen Shell in Zuid-Afrika, het militair-industrieel complex en voor het milieu. Betrokken bij oprichting Nationale Milieu Actie, Landelijk Platform Tegen Kernenergie, Basisgroepen tegen kerngeweld en militarisme, internationaal congres radicale antikernenergiegroepen uit heel Europa.

1990 - 1996
'Energiecampaigner’ bij Vereniging Milieudefensie. Verantwoordelijk voor organisaties van al het klimaat -en energiewerk; lokaal, landelijk en internationaal. Ontwikkeling van toolkits voor lokale groepen, woordvoerder kernenergie voor Milieudefensie en Friends of the Earth Europe. Betrokken bij oprichting Klimaatverbond. (Nederland en Europees)Organisatie van landelijke actiedag ‘Amersfoort aan Zee’ en campagne ‘Schep nieuwe wegen weg’. Een jaar als ‘campaigner’ lid geweest van het ‘Vliegverkeerteam’ van Milieudefensie met organiseren van acties tegen de uitbreiding van Schiphol als belangrijkste taak

1997 - 2000
Campagnemedewerker kernenergie voor WISE International, in Amsterdam. Verantwoordelijk voor projecten in Azië, eerste woordvoerder WISE, ontwikkeling educatieve materialen, fondswerving. Veel gereisd naar Korea, Thailand, Taiwan, Filippijnen en Rusland

2000 – heden

Directeur WISE


• 2003- 2009 Bestuurslid Vereniging Milieudefensie (Friends of the Earth Netherlands)
• 1998- 2004 Bestuurslid XminY fonds
• 2004-2007 Bestuurslid Woonwerkvereniging WeeGee
• 2001 – 2005 Bestuurslid Stichting RWW

Mijn dochter is 18

Op een verjaardagfeestje wordt een plan bedacht om de wereld te redden

Mijn dochter is 18, heel lief, begaan met de medemens, slim, betrokken, alert en vaag tegelijk. Onlangs vierde ze haar verjaardag. Gelukkig had ze het zo bedacht dat eerst een hele groep ‘familievrienden’ mocht komen eten, dat er daarna flauwe liedjes en sketches opgevoerd zouden worden en dat dan de volwassenen en kleine kinderen op moesten zouten zodat het echte feest kon beginnen. Het werkte.

Volwassenen , kleine kinderen en een bonte stoet jong-volwassenen/oude tieners trok voorbij en mengde wonderwel. Ik nam de kans te baat een klein onderzoekje te doen naar het milieubesef onder de aanwezigen. Dochterlief sloeg haar ogen ten hemel (“houdt hij dan nooit op met werken”) maar sleepte braaf al haar kameraden voor de virtuele microfoon.
Ik vertelde dat er een event wordt georganiseerd om de regering onder druk te zetten in Kopenhagen in december een vergaand en effectief klimaatverdrag te tekenen.  Of ze naar zoiets toe zouden gaan ? Nou, dat hing vooral van het programma af. Ik vertelde iets over Agnes Jongerius die komt spreken en dat in elk geval de drie J’s komen zingen. En pats, daar kwam de stroom op gang; “Jongerius is die oude (?!?!) vrouw die niet wil dat de baby-boom generatie bijdraagt aan het sociale zekerheidsstelsel en de 3J’s zijn vette shit”.  Nou, dat belooft een interessant event te worden….
De grootste wijsneus van de avond wist te melden dat “er toch niks verandert zolang CO2 zo goedkoop is” waarna het slimste meisje (nee, helaas niet mijn dochter) met een geweldig idee kwam; als Bos banken op kan kopen, waarom kan hij dan niet CO2-rechten opkopen? Het is een goeie investering want de prijs is nu laag, en Nederland kan die rechten dus verkopen als er een klimaatverdrag komt en de prijs omhoog schiet. En bovendien leidt een forse aankoop door Nederland tot een prijsstijging en dat maakt het sowieso makkelijker om te investeren in werkelijk duurzame energie”.
Ik heb haar ter plekke uitgenodigd om dit aan Cramer voor te stellen, op 12 december in Urecht. Kom ook, misschien schrijft het verjaardagsfeest van mijn dochter geschiedenis: www.beattheheatnow.nl 

Geef een reactie

Laatste reacties (4)