893
28

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Mijn euro op Jan Kees de Jager

Hij heeft de juiste leeftijd. Hij slaat de juiste toon aan.

Jan Kees de Jager wordt de nieuwe leider van het CDA. Dat is onvermijdelijk tenzij hij het zo categorisch verdomt dat zelfs de druk van het hele CDA niets meer uithaalt. Dat werd duidelijk in het praatprogramma van Eva Jinek op zondagochtend, waar Jack de Vries aanschoof. Hij vertelde enthousiast, hoe op het partijcongres de ovaties voor de minister van financiën maar niet eindigden. Hij vertelde nog heel wat meer af op Eva’s bank, Jack, maar de naam Van Haersma Buma, zijn aanvankelijke kandidaat, viel niet meer.

Sommige mensen denken dat De Vries zichzelf probeert te positioneren als leider van het CDA: het is allemaal onderdeel van een ragfijn plan. Dat lijkt ongeloofwaardig.

Jack de Vries is eerder het type van een consigliere. Hij is de spin doctor en de mannetjesmaker op de achtergrond. Hij kan anderen verkopen maar zichzelf niet. Dat blijkt tijdens elk televisieprogramma: hij praat te veel. Hij weet niet dat zwijgen soms (niet altijd) meer gezag verleent. Hij heeft die lepe boerenkop niet mee. En wat belangrijker is: De Vries wéét dat. Hij is te intelligent om zijn eigen beperkingen niet te kennen. Hem wacht een wezenlijke rol in de schaduw. Hij zal nog een grote rol spelen in het CDA, niet al king maar als kingmaker. En hij heeft een feilloos gevoel voor wie de winnaar wordt.

Dat is Jan Kees de Jager. Hij heeft de juiste leeftijd. Hij slaat de juiste toon aan: degelijk en gebaseerd op oude volkswijsheden van het slag “Wie wat bewaart, heeft wat”. Hij oogt in ieder geval alsof hij heel lief is voor zijn moeder, die altijd met lekkere hapjes op hem wacht. En oudgediende CDA-ers zijn inmiddels zo geëvolueerd dat voor hen homoseksualiteit geen rol meer speelt: zij slaan zich zelfs op de borst voor zoveel ruimdenkendheid.

Jan Kees de Jager kan na de val van het kabinet poseren als de betrouwbare hoeder van ‘s-lands schatkist in tijden van storm en noodweer. Daardoor kan hij op rechts stemmen voor het CDA terugwinnen.

Ik zet mijn euro op het lijsttrekkerschap van Jan Kees de Jager.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (28)