1.854
56

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Militaire missies dienen ook ons eigen belang

Misschien willen sommigen dat Nederland helemaal zijn handen aftrekt van Afghanistan, Mali en de strijd tegen ISIS. Zo’n keuze zou Nederland veel duurder komen te staan.

cc-foto: UN Photo/Marco Dormino. Nederlandse militairen in actie voor de Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali (MINUSMA) in september 2015

Zonder steun van de VN-vredesmissie had de Afghaanse regering moeilijk van de Taliban gewonnen. Weliswaar is de Taliban niet vernietigd, maar is ook lang niet meer zo sterk als in de jaren 90.

Door deel te nemen aan Minusma draagt Nederland bij aan stabiliteit in Mali. Voor Mali geldt hetzelfde argument als voor Afghanistan. Behalve voor de militante islamitische groeperingen is een instabiel Mali in niemands belang, en zeker niet in het belang van Europa.

Strijd tegen ISIS-terroristen
Zonder de inzet van de vredesmissie was ISIS nog steeds machtig in het Midden-Oosten en had het zeker nog duizenden slachtoffers meer gemaakt. Als de VN eerder via een vredesmissie had ingegrepen, had ISIS wellicht niet zo veel ellende kunnen aanrichten. ISIS was en is een gevaar voor de inwoners van het Midden-Oosten.

Om ISIS duurzaam te bestrijden, moet Nederland zich ook onverminderd richten op het stoppen van de stroom buitenlandse strijders, het aanpakken van inkomstenbronnen van ISIS en het ontkrachten van de ISIS-ideologie.

Eigen belang en eigen veiligheid
Vredesmissies van Nederland kosten geld. Misschien willen sommigen dat Nederland helemaal zijn handen aftrekt van Afghanistan, Mali en de strijd tegen ISIS. Zo’n keuze zou Nederland veel duurder komen te staan. Een onstabiel Afghanistan betekent meteen nog meer onrust in dat land. Betekent nog meer vluchtelingen die naar Europa komen. Betekent nog meer armoede en onmenselijke omstandigheden in Afghanistan. Dat is nog niet alles, want je geeft terroristen ook ruimte om zich daar te verplaatsen. Dat geldt ook voor Mali.

Wat zou het kunnen betekenen als Nederland stopt om samen met de internationale collatie ISIS te bestrijden? In het begin dacht iedereen dat ISIS zich beperkte tot het Midden-Oosten. Dat blijkt niet zo te zijn. Terroristische aanslagen van ISIS verspreiden zich over duizenden kilometers naar Europa. Zie de aanslagen in België, Frankrijk, England, Spanje, Duitsland, Denemarken.

Zie de vluchtelingentragedie in Turkije, Griekenland, Italië. De vluchtelingen kunnen er weliswaar anders uit zien, een andere taal spreken, andere religies hebben, maar we hebben het wel over mensen.

Daarom is het belangrijk dat Nederland in de VN-vredemissies blijft en actief samenwerkt met internationale coalities. Dat is in het belang van de getroffen landen, maar ook in het belang van Nederland.

Deze column is geschreven ter gelegenheid van het NTR debatprogramma Kwesties en verscheen ook op de site van NPO Radio 1.


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (56)