Laatste update 14:26
4.954
261

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Minder, minder, minder

Gemoedelijke kritiek die moet kunnen of aanzetten tot haat?

Vanmorgen bij het ontbijt schalde zijn stem weer door de luidspreker. De namaak surround stond aan. ‘Wilt U hier en in Nederland méér of minder Marokkanen?’

‘Mindâh, mindâh, mindâh’ scandeerde zijn aanhang. ‘Dan gaan we dat regelen’, reageerde hij. Nederland zal nu en in de nabije toekomst door de media worden doodgegooid met Wilders´’ Marokkanenuitspraak. Elke keer weer is dat een gratis spot voor de PVV. Elke keer weer zullen we de slotconclusie horen. Hij zei niet: ‘Dan ga ik dat regelen’. Hij zei: ‘Dan gaan wij dat regelen’.  Hoe ze in zijn kringen met zulk soort problemen om kunnen gaan, laten bezorgde burgers zien die met vuurwerkbommen optrekken naar het gemeentehuis of de ruiten ingooien van woningen waar de de overheid de euvele moed heeft om enkele asielzoekers van de mannelijke kunne te huisvesten, zoals deze week in Oss.

Daarom wil ik vandaag een gedachtenexperiment presenteren. U weet, dit is een site van Marokkanenknuffelaars, PvdA-adepten, internationale socialisten en radicale moslims die komen kijken wat de nuttige idioten van links allemaal te berde brengen om de islamisering van Nederland te bevorderen. Dit is het hoofdkwartier van de dhimmitude. U hebt dat haarscherp door. U laat dat in de reactiekolommen regelmatig blijken. De  kans is groot dat U dit onder pseudoniem doet want U hebt een gezin en U wilt dat niet in gevaar brengen. Het kan zijn dat U Geert Wilders Uw stem gunt. Het kan ook zijn dat U van de andere partijen eist dat zij hun ogen openen zodat het niet alleen deze malloot is die de zaken daadwerkelijk benoemt. Voor de praktijk maakt dat niet veel uit.

Behalve wakkere burgers die de puntjes op de i zetten – zo is U volstrekt duidelijk –  kent deze site een zwijgende meerderheid die alles kennelijk voor zoete koek slikt en zeker een radicaal element bevat dat zo zijn eigen conclusies trekt uit hun dagelijkse dosis demonisering van alles wat Nederlands en patriottisch is. Niet voor niets wordt Joop in rechtse kring aangeduid als een haatsite.

Nu leest U juist hier het volgende:

Wilt U meer of minder PVV-ers?

En direct daarachter de oproep: ‘Dan gaan WIJ dat regelen?’

Is dat dan een indirecte bedreiging? Wordt er dan een klimaat van haat geschapen rond de sympathisanten van Geert Wilders? Moeten zij voor hun leven vrezen omdat je nooit weet wanneer de lone wolf met zijn kalasnikov of bomgordel voor je neus staat? Wie voelt zich aangesproken door dat wij? Zal het bij het woord blijven? Volgt na zoveel consequent hameren toch de propaganda van de daad?  Staat straks de Breivik van links op? Staan ze met stokken en stenen en vuurwerkbommen bij U voor de deur nadat ze Uw IP-adres hebben gehackt?

Of is dit gemoedelijke kritiek die moet kunnen in een vrij land?


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (261)