1.780
6

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mindfulness en het stemmetje in je hoofd

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hoe maak je 2013 tot een beter jaar?

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Bij mijn zoektocht naar interessante nieuwtjes over hoe we 2013 tot een beter jaar kunnen maken kwam ik de blog tegen van Lisa Firestone. Ze is deskundige op het gebied van relaties, opvoeden, destructieve gedachten en zelfmoord. Wat betreft deskundologie is dat wel zo ongeveer de absolute top. Het zijn zo’n beetje de moeilijkste dingen in het leven. Welke leeftijd moet je bereikt hebben om dat allemaal een beetje te begrijpen? Ze heeft 5 tips voor het komende jaar

We moeten van Lisa in de eerste plaats aan ‘mindfulness’ gaan doen en meer gaan mediteren. Ik ben wat allergische voor oude wijn in nieuwe zakken en voorkom zelf het woord mindfulness. Je bewust worden dat je niet in je herinneringen moet blijven hangen en niet moet dagdromen over wat er misschien ooit gebeuren zal of bang zijn voor wat mogelijk mis kan gaan lijkt me een mooi uitgangspunt voor het oplossen van veel dingen, maar mag het zonder dat Amerikanisme? Dat Lisa dat woord gebruikt is al erg genoeg, maar in Nederland kan het gewoon met het begrip klompen in de klei en er het beste van maken.

Goed slapen adviseert Lisa. Kom daar eens om in een 24-uurseconomie. En wanneer moet je al die goede Scandinavische televisieseries – The Killing deel 3, The Bridge – bekijken? Dat doe je tussen 11 en 2 uur. Maar de wekker gaat om zeven uur. Bovendien wil ze dat je ook nog eens meer aan beweging gaat doen.

Advies nummer vier is afstand nemen van wat er in het verleden gebeurd is. In januari ben je gewoon weer een nieuw persoon. Gemakkelijker gezegd dan gedaan, want het zal je verrassen te ontdekken dat je nog steeds naast dezelfde partner wakker wordt, je nog altijd hetzelfde in de spiegel tegenkomt, je nog steeds verslaafd bent aan nicotine, je nog steeds uit hetzelfde reservoir met oude grappen moet putten, de afstand van je huis naar je werk niet is veranderd.

Kortom, de omstandigheden helpen nu niet bepaald je ineens anders te gedragen of anders te gaan denken. Als je een nieuw persoon wilt zijn zal je je omstandigheden moeten veranderen: scheiden van die partner, spiegel de deur uit, een andere baan kiezen en weet ik wat nog meer.

Nummer 5? Leg je inwendige criticus het zwijgen op. Schiet het stemmetje in je hoofd dat elke mislukte poging iets te veranderen begeleidt, dood. Ik begrijp wel waarom Lisa Firestone ook deskundig is op het gebied van zelfmoord. Ze heeft echter wel gelijk, want als je echt iets wilt veranderen dan kan je om zulke adviezen niet heen. Zelf zeg ik zulke dingen ook wel eens als mensen me vragen hoe ze moeten afvallen. Je leven veranderen en in je hoofd een slanker mens worden.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: 
Waarom lopen mannen vaker onder een auto dan vrouwen?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (6)