3.200
34

Lerares Frans

Kim van Strien is lerares Frans in het voortgezet onderwijs en hoofdbestuurder VO bij de Algemene Onderwijsbond.

‘Minister Hoekstra, laat dit kabinet niet langer wegkijken van de onderwijscrisis’

'Het alarmerende lerarentekort zet de kwaliteit van ons onderwijs onder druk'

Cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken

Geachte minister Hoekstra,

Menig Nederlander houdt zich momenteel vooral bezig met de vakantiekoffers. Mijn gedachten zijn bij een ander koffertje. Het koffertje dat u op de derde dinsdag van september naar het Binnenhof brengt.

Ik vraag uw aandacht voor alle kinderen van ons land. Steeds meer kinderen krijgen niet waar zij recht op hebben: goed onderwijs. We hebben te maken met een crisis in het onderwijs. Het alarmerende lerarentekort zet de kwaliteit van ons onderwijs onder druk. Het uitblijven van de noodzakelijke investeringen heeft desastreuze gevolgen voor deze generatie kinderen.

Onbevoegden
Door het gebrek aan leraren, dat ook in het voortgezet onderwijs steeds pijnlijker voelbaar wordt, worden scholen gedwongen om rigoureuze maatregelen te nemen. Onbevoegden worden voor de klas gezet zodat er maar iemand staat. Leraren die nog in opleiding zijn of mensen zonder lerarenopleiding krijgen de volle verantwoordelijkheid voor leerlingen en hun ontwikkeling. Niet zelden vertrekken deze mensen voortijdig uit het onderwijs: een derde van de startende leraren stopt binnen vijf jaar. Het tekort wordt dus alleen maar groter.

Wat ook wel als ‘oplossing’ wordt ingezet is het verlagen van het aantal uren voor bepaalde vakken, dan bijvoorbeeld maar twee uur Engels in plaats van drie. Vanzelfsprekend kunnen kinderen in minder tijd ook minder leren. Soms gaat het zelfs zo ver dat vakken maar geschrapt worden omdat er simpelweg geen leraar te krijgen is. Dit zie ik voor mijn eigen vak, Frans, steeds vaker gebeuren.

Burn-out
De leraren die er wel zijn dragen een zware last op hun schouders. Menig collega is reeds bezweken onder die last. Het onderwijs is kampioen burn-out, in het voortgezet onderwijs krijgt 27 procent van de leraren te maken met burn-outklachten. De werkdruk in het onderwijs is hoog, minister. Die hoge werkdruk heeft mij eens op de rand van een burn-out gebracht. Om mij heen zie ik ook collega’s worstelen met die werkdruk. Het komt geregeld voor dat zij besluiten een dag minder te gaan werken om het vol te kunnen houden.

Het lerarentekort is niet iets van de afgelopen tijd, we weten al lang dat het tekort eraan kwam. Voor ouders is het onderwijs inmiddels Russisch roulette geworden, het is gokken of er op de school van hun kind wel voldoende leraren zijn. Minister Hoekstra, wij mogen niet accepteren dat kinderen hun grondrecht op het krijgen van onderwijs wordt ontnomen doordat ons kabinet nalatig is geweest. Dit kabinet mag niet langer wegkijken van de onderwijscrisis en zal in moeten grijpen.

Elk kind moet goed onderwijs krijgen om zicht te hebben op een mooie toekomst. Zorg dus voor een goede inhoud van uw koffertje op Prinsjesdag! Investeer in onderwijs! Ik reken op u, minister.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)