591
15

Tweede Kamerlid PvdA

Roos Vermeij is Tweede Kamerlid voor de PvdA en woordvoerder op het gebied van Arbeidsmarkt, Sociaal Akkoord, AOW en Pensioenen. Ze was directielid van TransLink Systems (het bedrijf dat verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van de OV-chipkaart). Zij werkte eerder als adviseur van minister Netelenbos.

Minister Kamp speelt spelletjes met AOW

Kamp speelt blufpoker: een wet voorstellen om de sociale partners onder druk te zetten

Minister Kamp stuurde gisteren zijn voorstel voor een hogere AOW-leeftijd naar de Tweede Kamer. Een mager voorstel: de leeftijd gaat in 1 keer naar 66 zonder aanvullende maatregelen. Er wordt niets gedaan voor ouderen op de arbeidsmarkt, er komt geen overbrugging voor mensen die op latere leeftijd arbeidsongeschikt of werkloos worden. Niet alleen de PvdA vindt dit een beroerd voorstel. Ook de Raad van State, het belangrijkste adviesorgaan voor de regering, vindt het AOW-voorstel van Kamp zo slecht dat ze heeft geadviseerd om het niet zo naar de Tweede Kamer te zenden.

Zo’n advies brengt de Raad niet vaak uit en het is opmerkelijk dat de minister het voorstel, tegen dit advies in, toch naar de Kamer stuurde. Hij maakt het zichzelf daarmee moeilijk. Terwijl er zo’n goed voorstel lag: de PvdA vocht in de afgelopen kabinetsperiode keihard voor een solidair, sociaal en noodzakelijk AOW-plan. Ons voorstel ging geleidelijk naar een AOW-leeftijd van 67 jaar, hield rekening met mensen in een zwaar beroep en bovendien stelden we als eis dat er iets gedaan moest worden aan de arbeidsmarktpositie van ouderen.

Het is opvallend te noemen dat deze VVD-minister zo’n mager plan lanceert, en het CDA hem daarin steunt, terwijl we met het vorige kabinet veel verder waren. Onlangs diende ik met ChristenUnie-collega Arie Slob al twee moties in om minister Kamp uit te dagen om het oude, betere voorstel alsnog in te dienen en om meer rekening te houden met mensen die slechts een klein pensioen hebben.

Pensioenen


Tegelijkertijd speelt er natuurlijk veel bij de sociale partners als het over pensioenen gaat. We zouden graag zien dat werknemers en werkgevers er samen uitkomen maar zulke onderhandelingen zijn nu eenmaal niet op een enkele middag gevoerd. Dat weet Kamp ook. Toch probeert hij nu de boel te forceren door zijn voorstel alvast naar de Kamer te sturen. Dat lijkt een beetje op blufpoker: een wet voorstellen om de sociale partners onder druk te zetten. Daar is wetgeving niet voor bedoeld. En daar zijn onze pensioenen te belangrijk voor!

Dit artikel verscheen eerder op de website van de PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (15)