Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Misdaad loont dus

  •  
14-03-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_Han_vd_Horst-Mooiste_jaren_van_Nederland.jpg.jpg
Teevens moreel kompas is doorgedraaid
De hele donderdagmiddag en een stuk van de avond heeft het parlement minister Opstelten aan de tand gevoeld over de nieuwste affaire Teeven. Deze heeft een drugshandelaar 1,25 miljoen in beslag genomen guldens teruggegeven zonder dat de fiscus daarover werd ingelicht. Zo is zwart geld wit gewassen.
De vraag die in de heilige hallen van de Tweede Kamer centraal stond, luidde: mocht Teeven, toen nog officier van justitie en zogenaamde crime fighter , dat in zijn eentje beslissen zonder toestemming van zijn minister?  Of ging hij zijn boekje te buiten? In het laatste geval komt de staatssecretaris in de problemen. Anders is er niets aan de hand.
Dit is een verbijsterende gang van zaken. Het doet er helemaal niet toe of het Teeven destijds was toegestaan zo’n deal met een crimineel te sluiten. Belangrijk is het feit dat hij op het idee kwam en het vervolgens doodgemoedereerd uitvoerde.
Van elke Nederlander wordt geëist dat hij netjes belasting betaalt. Wie bedragen voor de belastingdienst verborgen houdt of anderszins de ontvanger flest, kan stevige boetes verwachten. In zijn nadagen heeft staatssecretaris Weekers ze nog verhoogd.
Elke dag legt de fiscus sancties op en menige MKB-er ziet zijn problemen verergerd omdat bij een controle van zijn boekhouding wat slordigheden boven water zijn gekomen. Het is dan bitter, als je uit de krant moet vernemen hoe een drugscrimineel aan de fiscus kon ontsnappen dankzij de hartelijke medewerking van een officier van justitie. Ook als die formeel binnen de regels bleef.  Want het zijn regels die strijden met het ethisch besef van elke fatsoenlijke burger, niet alleen nu maar ook vijftien jaar geleden. 
Daarom hoort Teeven geen politieke verantwoordelijkheid te dragen en zeker niet op het Ministerie van Justitie en (Schijn)Veiligheid. Juist door zijn carrièrestap van het openbaar ministerie naar het landsbestuur laat hij immers zien dat er voor Jan met de Pet andere regels lijken te gelden dan voor de machthebbers in Den Haag en wie tot hun heerlijkheid  wordt omhoog gehesen. Dat zijn moreel kompas is dolgedraaid. 
‘Misdaad loont in Nederland’, is de les die we uit deze affaire kunnen trekken. En dat terwijl dezer dagen ook nog blijkt dat de politie in de praktijk bitter weinig doet met de aangiftes van de burgerij.
Geen wonder dat het vertrouwen in de politiek steeds nieuwe dieptepunten bereikt.
Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.