5.866
97

Tekstschrijver en vertaler

Allard van Gent woont sinds 1 april 2011 in Berlijn en is tekstschrijver en vertaler. Meer informatie over zijn werk in Berlijn staat op de website http://www.tekstschrijver-duitsland.com/

Moedig Duitsland heet vluchtelingen welkom

Het is de hoogste tijd dat de hele Westerse wereld eens wakker wordt

Als inwoner van Duitsland kan ik schrijven dat een groot aantal Nederlandse correspondenten in Duitsland er niet vies van zijn in hun bijdragen over de vluchtelingenproblematiek een sfeertje te creëren dat vreemdelingenhaat in de hand werkt en waar de vluchtingen uit de oorlogsgebieden überhaupt niet bij gebaat zijn. Ik kan ook ingaan op de problemen waar Duitsland mee te kampen heeft, maar ik zie het vluchtelingenprobleem niet als een probleem voor Duitsland, maar voor heel Europa. De Duitse bondskanselier Merkel ziet dat ook zo. Ik ben het politiek gezien zeker niet altijd met haar eens, maar hier heeft ze zeker gelijk. Ik ga nog een stapje verder. Het vluchtelingenprobleem is niet alleen een probleem voor Europa, maar voor de hele wereld. Uiteindelijk zijn we allemaal mensen op één aarde en waarom zouden we elkaar niet ondersteunen?

Op de wereld verkeert een land in hoge nood, mensen slaan op de vlucht. Duitsland heet de vluchtelingen welkom en dat vind ik niet meer dan normaal. Deze vluchtelingen blijken geen arme mensen te zijn die de Europeanen op hun knieën danken voor hun gastvrijheid. Nee, er zitten ook misdadigers tussen, criminelen, psychopaten, zeg maar mensen die je in iedere samenleving tegenkomt en die niemand eigenlijk in zijn of haar samenleving wil hebben. Wat nu?

Die vraag geldt voor alle landen. Dit vluchtelingenprobleem zou dan ook mondiaal opgelost moeten worden. Wat je echter ziet is dat in veel Europese landen, ook in Nederland en België, het nationalisme opeens hoogtij viert. De angst regeert. “Die chaos in Duitsland, nee, dank u wel.” Wat is dat voor een houding? Het is een onmenselijke houding. Duitsland heeft ondersteuning nodig, omdat het aantal vluchtelingen blijft stijgen. Er moet gekeken worden hoe opvangcentra dusdanig worden ingericht dat er geen mensonterende toestanden plaatsvinden zoals in het stadje Giessen, waar misdaad en criminaliteit hoogtij schijnen te vieren. Europa en ook de rest van de wereld moet wakker worden en niet naar Duitsland blijven wijzen als de grote boosdoener. Een land dat géén oorlogsvluchtelingen toelaat, dat zou pas een echte boosdoener zijn. Duitsland toont moed en gaat de uitdaging aan. Er heerst chaos, er moet iedere dag worden bijgestuurd en dat is logisch. Hierop was niemand voorbereid maar er wordt in ieder geval iets gedaan. Hulpverleners en burgers steken dagelijks flink de handen uit de mouwen en zetten alles op alles. Ondertussen wordt duidelijk dat de situatie behoorlijk gecompliceerd is en er nog veel geregeld moet worden om de oorlogsvluchtelingen een dak boven hun hoofd te bieden.

Daarom is het de hoogste tijd dat de hele Westerse wereld eens wakker wordt. Het is de hoogste tijd de complete oppervlakte van de aarde nog een goed onder de loep te nemen en te bekijken hoe vluchtelingen uit brandhaarden als Syrië opgevangen kunnen worden. Het is tijd om grenzen te verleggen. Natuurlijk moet ook bekeken worden hoe je dergelijke brandhaarden kunt voorkomen. Maar hoe kun je onschuldige mensen die door oorlogsgeweld gedood dreigen te worden gewoon terugsturen naar het oorlogsgebied? Dat staat vrijwel gelijk aan moord. Als de vluchtelingen zich in het land dat ze opvangt crimineel of gewelddadig gedragen, dan moeten ze natuurlijk worden opgepakt, worden bestraft. Niemand zegt dat je crimineel gedrag moet tolereren. Ik denk dan ook dat de doorsnee Syrische vluchteling zich behoorlijk schaamt voor landgenoten die zich misdragen. Kortom, het vluchtelingenprobleem los je niet op door vluchtelingen terug te sturen of de grenzen te sluiten. Dat is een laffe houding die getuigt van weinig moed.

Dit artikel staat ook op de website van Allard van Gent


Laatste publicatie van Allard van Gent

  • Op Koers

    2011


Geef een reactie

Laatste reacties (97)