948
52

live bij De Gids FM op Radio 1

Moet GroenLinks links blijven?

Moet GroenLinks de linkse wortels van de partij voeden of zich er juist van losmaken? Twee jonge GroenLinksers in debat

Om een grote partij te worden, moet GroenLinks het predicaat ‘links’ achter zich laten, vindt Willem de Gelder, student politicologie. Nee, zegt Simon Otjes, promovendus politicologie, je moet nooit je linkse idealen laten vallen uit electoraal opportunisme. Je moet ze juist benadrukken.

De twee GroenLinksers debatteren hier live over in het Joop-Debat bij DeGids.fm, donderdag 19 mei om 11.45 uur op Radio 1.

De Gelder in zijn artikel op Joop:

GroenLinks heeft zich de afgelopen jaren flink ontwikkeld; men is niet meer ‘links’, maar ‘progressief’, een partij van de toekomst. Dit is een goede ontwikkeling, want links is tegenwoordig een scheldwoord. Tegelijkertijd blijft de partij zich echter indelen bij ‘Kamp Links’. Om een grote partij te worden, moet men hiermee stoppen. Het predicaat ‘links’ moet achter zich laten worden, en de partij moet dit woord ook uit haar naam schrappen.

Otjes in zijn reactie:

Ik heb een aantal bezwaren tegen het verhaal van De Gelder. Zo’n naamswisseling gaat voorbij aan de flexibiliteit van het woord “Links”. In Denemarken heet de grootste partij nu “Links”: het is een conservatief-liberale partij met een sterke boerenachtergrond. Vroeger stond deze liberale partij tegenover de gevestigde, conservatieve rechtse krachten. Daarnaast, iedere GroenLinkser kan zich vinden in de term links: of het nu gaat om Kritiese GroenLinksers die det term “links” koppelen aan die socialistiese traditie of Femke Halsema die GroenLinks als “laatste links-liberale partij” ziet.

Reageer hieronder en voed het debat!

Geef een reactie

Laatste reacties (52)