1.271
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Moet je kinderen waarschuwen voor ‘vreemde mannen’?

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers, vandaag over opvoeding

In The Guardian stond een interessant artikel met als titel: ‘Vertel kinderen niet dat ze niet met vreemden moeten meegaan, maar leer ze op hun intuïtie te vertrouwen’. Dat leek me interessant. In het stuk in The Guardian wordt verwezen naar het boek ‘How to talk so kids will listen’ van Adele Faber en Elaine Mazlish, en naar een onderzoek over autoriteit.

Dat boek boeit me minder. Er staan natuurlijk allerlei verstandige dingen in, maar ik heb het gevoel dat ik het allemaal wel een beetje weet. Kinderen voelen veel aan, zelfs als ze baby zijn. Ze voelen zich bij de ene volwassene meer thuis dan bij de ander. Er zijn nu eenmaal mensen die van nature een warme persoonlijkheid hebben en er zijn mensen die gespannen en kil zijn. Baby’s geven aan die eerste vaak de voorkeur.

Wat de schrijfsters van het boek betogen is dat kinderen intuïtie moeten ontwikkelen, want daar hebben ze hun leven lang plezier van en het zou beter zijn ze niet lastig te vallen met allerlei regels. Dus ‘niet met vreemde mijnheren mee gaan’ hoeft volgens de schijfsters niet benadrukt te worden want de meeste kinderen hebben dat zelf wel door.

Maar nu dat onderzoek: ondersteunt dat het betoog? Het onderzoek gaat over de invloed van een autoritaire opvoeding. Daarvoor werden 43 kinderen jonger dan vier jaar en hun ouders onderzocht. Wat blijkt? Kinderen van autoritaire ouders hadden meer vertrouwen in conventionele volwassenen. Bovendien vertrouwden kinderen met autoritaire ouders volwassenen met status meer. Zou het niet zo kunnen zijn dat kinderen zien waar hun ouders aan hechten?

Autoritaire ouders vinden ‘normaal’ en status mogelijk belangrijk, terwijl niet-autoritaire ouders daar lak aan hebben. Opvoeden gebeurt immers door kopiëren van het gedrag van de ouders. Misschien maakt het wel niet zo veel uit of ouders verder via regels of intuïtie opvoeden. Ik zou zeggen dat ouders hun kinderen vooral moeten waarschuwen voor volwassenen die op hen lijken, want daar zullen ze waarschijnlijk het snelst mee meegaan.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)