Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Het moet radicaal anders in Amsterdam

  •  
27-04-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
16231296096_e6429a0e3b_k

© cc-foto: mariusz kluzniak

Weg met halfzachte maatregelen en voorstellen die we toch niet kunnen uitvoeren. Laten we het anders gaan doen, radicaal anders.
Amsterdam is een waanzinnig succesvolle stad en onze economie draait als een tierelier. Mensen over de hele wereld willen hier graag wonen, uit alle hoeken en windstreken komen bezoekers naar onze de stad, en we zitten midden in het centrum van alles wat creatief spannend en leuk is. Maar we willen we de stad ook duurzaam, gemengd en voor iedereen toegankelijk houden.
Daarom klinkt er een sterke roep om meer grip te krijgen op de problemen in Amsterdam: de groeiende toeristenstromen, de stijgende huizenprijzen en krapte op de sociale woningmarkt, en het niet halen van de klimaatnormen. Ik vind dat we als Amsterdams bestuur die problemen op een halfslachtige manier aanpakken. De voorstellen volgen elkaar op, maar we blijven doormodderen. We roepen woningcorporaties op om te stoppen met de verkoop van sociale huurwoningen, zonder dat we die woningcorporaties daartoe kunnen dwingen. We zetten meer handhaving in om het centrum leefbaar te houden, maar daardoor blijft er nauwelijks handhaving over in Nieuw-West en Noord. We sluiten grachten af voor Amsterdammers, om vrij baan te maken voor rondvaartboten vol toeristen. We stimuleren groene maatregelen, maar vooral de hipste initiatieven profiteren.
Ik wil het anders doen, radicaal anders. Want bij een sterke stad hoort een sterk stadsbestuur. Een sterk stadsbestuur dat in elke buurt kijkt naar wat er nodig is en dat vervolgens gewoon regelt. Daarom kom ik met drie plannen.
Ten eerste de woningbouw. Amsterdammers moeten in Amsterdam kunnen wonen. Daarom koopt de gemeente de sociale huurwoningen die woningcorporaties verkopen. Daar trekken we 200 miljoen euro voor uit. En die huizen verhuren we als sociale huurwoningen. Zo blijft de stad gemengd en hebben woningcorporaties geld om huizen te bouwen.
Ten tweede de buurten. Amsterdammers willen in een fijne buurt wonen. De PvdA gaat in alle 97 buurten vragen hoe de Amsterdammers hun buurt schoon, veilig en sociaal willen maken en houden. Daar maken we 97 buurtplannen van die de basis vormen van ons verkiezingsprogramma. En natuurlijk gaan aan we de slag met de wensen van de Amsterdammers. Als buurten een extra wijkagent willen, dan krijgen ze een extra wijkagent. Als buurten een wijkrestaurant nodig hebben voor buurtbewoners die in een sociaal isolement zitten, dan zorgen we voor een buurtrestaurant. Als wijken een goed verlichte tunnel nodig hebben, zodat mensen veilig thuis kunnen komen, dan zorgen we voor een goed verlichte tunnel.
Dan is er nog één punt dat we radicaal anders gaan doen: duurzaamheid. Amsterdammers willen in een duurzame stad wonen. Wij gaan alle platte daken, te beginnen in Nieuw-West, Noord en Zuidoost, vol leggen met zonnepanelen. En we beginnen in de buurten waar het aandeel sociale huur het grootst is. We financieren deze zonnepanelen als gemeente zelf. De opbrengsten van deze zonnepanelen gaan voor meer dan 80 procent naar de verlaging van de maandelijkse lasten van de bewoners van de flats onder deze groene daken. Zo maken we de stad groener én socialer.
Het is tijd voor een radicaal andere koers. Voorbij dus met die halfzachte maatregelen, voorbij met het overleveren van onze stad aan toeristenstromen en buitenlandse deelbedrijven. Iedereen is hier welkom, om dat te bereiken hebben we een radicaal andere koers nodig. Niet alleen van de PvdA, maar van alle politieke partijen. Het is tijd om echte keuzes te maken en zo Amsterdam het bestuur te geven dat het verdient: een sterk bestuur, een radicaal ander bestuur.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.