4.262
220

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Mohammed B. moet zijn straf blijven begrijpen

Als Mohammed B. gek wordt, dan moeten er maatregelen genomen worden om dat te voorkomen

Volgens Abida, de vrouw van Samir A. wordt Mohammed B. de moordenaar van Theo van Gogh, langzaam gek. Dat komt omdat hij 23 uur per dag in eenzame opsluiting zit. Dat ene overgebleven uurtje lucht hij ook alleen omdat de gevangenisleiding vreest dat hij anders medegevangenen tot zijn versie van de islam bekeert.

Er is nóg een gedetineerde die aan hetzelfde regime onderworpen is, Abida’s man, Samir A. Volgens haar houdt hij het vol omdat hij in 2013 vrij komt. Hij blijkt zijn tijd nuttig te besteden aan een studie bestuurskunde. Een derde gevangene die wegens terrorisme een straf uitzit, wordt milder behandeld. Hij dankt dat aan het feit dat hij afstand genomen heeft van zijn denkbeelden.

Wat moet je hier nu van denken? Het is moeilijk voorstelbaar dat dit strenge regime en deze totale isolatie bedoeld zijn als extra drukmiddel om Samir A. en Mohammed B. er toe te brengen hun gedachtengoed op te geven. In een democratie immers maakt men van zulke middelen geen gebruik om gevangenen van onwelgevallige denkbeelden af te brengen.  Anders komt de overheid op een hellend vlak dat uiteindelijk leidt naar een autoritair systeem. Kennelijk dicht het Ministerie van Justitie en Veiligheid Samir A. en Mohammed B. magische overtuigingskracht toe, alsof hun denken besmettelijk is en als een bacterie van de één op de ander overspringt. Dat is te veel eer voor de heren, die tot nog toe op dit gebied niet veel meer ten beste hebben gegeven als aan elkaar geplakte teksten van anderen, net Anders Breivik, trouwens.

Wordt Mohammed B.  krankzinnig? De manier waarop hij wordt vastgehouden, zou best gekmakend kunnen zijn. Juist omdat hij in tegenstelling tot Samir A. geen enkel perspectief heeft op vrijlating. In de comments van het internet lees je veel blijken van grimmige voldoening over het bericht, dat B. psychisch ontregeld begint te raken. Ik deel die voldoening niet. Als Mohammed B. gek wordt, dan moeten er maatregelen genomen worden om dat te voorkomen. Ten eerste omdat een straf alleen maar zin heeft als je hem begrijpt en ten tweede omdat het een kwestie van beschaving is, toevallig het soort beschaving dat wij tegen types als Mohammed B. en zijn medestanders verdedigen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (220)