1.740
1

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Mooie mannen hebben schone neuzen

Een man die alle bacteriƫn de baas is

Poolse onderzoekers onder leiding van Boguslaw Pawlowski (de naam is te mooi om weg te laten; zo uit een verhaal van Olivier Bommel gestapt) van de universiteit van Wroclaw hebben ontdekt dat slanke, fitte mannen minder bacteriën in hun neus hebben.

De resultaten werden gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift American Journal of Human Biology.

“Nou en?” zal je misschien denken omdat je nauwelijks opwindt. Maar dan vergis je je lelijk want aan zo´n uitkomst kun je een hele kerstboom van veronderstellingen hangen. Enerzijds snijden ze hout, anderzijds lijken ze het niveau van gebabbel aan de borreltafel niet te overschrijden.

Wat denken de onderzoekers namelijk? Ze geloven dat vrouwen in principe vallen voor mannen die gezondheid uitstralen, want dat garandeert een gezond stel kinderen. Ik heb daar wel vaker over geschreven en ik benadruk daarom hier nog maar even dat het misschien wel de restanten zijn van onze oude aanleg toen mensen nog in berenvellen liepen, maar dat we inmiddels een stuk verder zijn en na de misschien onopgemerkte neiging zich ook nog aangetrokken te voelen tot zo´n slanke man met weinig vet op het lichaam ook echt wel nog nadenken of zo´n man met een schone neus nu wel zo leuk is om lange winteravonden mee door te brengen.

Pawlowski’s team bekeek of de bacteriële bewoners van neus en keel samenhang vertonen met de lichaamsbouw van zowel man als vrouw, maar ook met het mogelijke zandloperlichaam van de vrouw. Dat zandlopermodel komen we ook steeds tegen en dat komt omdat universeel in alle landen is aangetoond dat als mannen op een computer vrouwen van achteren bekijken en een cijfer moeten geven ze steevast aan dat zandloperfiguur de voorkeur geven. Bij 90 gezonde mannen en 103 gezonde vrouwen gingen ze met een wattenstaafje de neus in om bacteriën te verzamelen en ze bepaalden de BMI, vetmassa, heup-middel ratio.

Jawel dus. Mannen met zo´n goddelijk lichaam hadden minder ziekmakertjes in hun neus. En bij vrouwen maakt het helemaal niets uit, is er geen verschil. Pawlowski – ik kan zijn naam niet genoeg schrijven – concludeert dus eigenlijk dat die vrouwen niet zo zeer op dat lichaam vallen als op het feit dat zo´n lichaam een bewijs is voor het hebben een schone gezonde neus. Een man die alle bacteriën de baas is. Dat is de beste vader voor je kinderen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezonde Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reactie