3.789
114

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Moordcijfers

Het veilige gevoel van criminaliteit

‘Rotterdam in 2011 weer moordhoofdstad van het land’, meldt het AD. Van de grote steden in Nederland kwamen er in de havenstad de meeste mensen door geweld om het leven, namelijk 18.

Dat zijn natuurlijk 18 doden teveel maar tegelijkertijd bevat het droeve bericht goed nieuws. “Hoewel er in Rotterdam 18 mensen op gewelddadige manier aan hun einde kwamen, waren dat er 9 minder dan in 2010.” Het aantal is dus gedaald, en fors ook: Met een derde. Het wordt nergens als belangrijk gemeld. 

Stel dat het andersom zou zijn, dat het aantal doden van 18 naar 27 was gegaan. Dan had er waarschijnlijk gestaan: aantal moorden met vijftig procent gestegen. Want dat is het kenmerk van percentages, als ze stijgen zijn ze altijd hoger dan als ze dalen. Je kunt daar handig gebruik van maken, weten beurshandelaren en politici.

Ik zocht naar meer cijfers over moord in Rotterdam, de stad die bijna ieder jaar bovenaan de lugubere lijst prijkt. In 2005 vielen er ook 27 doden. In 2002 46. Dat laatste was een record. In tien jaar tijd is het aantal moorden dus teruggelopen van 46 naar 18. Een daling van 60(!) procent. Toch vreemd dat je daar niets over leest, je moet er zelf naar op zoek.

Het CBS toont een dalende lijn over de afgelopen vijf jaar voor andere criminaliteit. 

Rechtse ‘ontevredenen’ (die inderdaad altijd ontevreden zijn) roepen bij dalende cijfers steevast dat het de aangiftes zijn die dalen, niet de delicten. “Politie doet toch niks!” Bij moorden is eenvoudig vast te stellen dat die bewering niet klopt. Het is niet zo dat de moordcijfers dalen “omdat er minder aangifte wordt gedaan”.

Het vreemdste is natuurlijk dat niemand het succes durft te claimen. Want over criminaliteit mag je als bestuurder nooit opgetogen doen. Dus blijft het beeld bestaan dat het steeds slechter gaat. Dat is veiliger.

Met dank aan Stephan Okhuijsen 

Geef een reactie

Laatste reacties (114)