16.668
215

eindredacteur Joop

Francisco van Jole is journalist en eindredacteur van Joop.
Verder is hij politiek commentator bij De Nieuws BV en presentator van Draad, een politieke talkshow in Arminius te Rotterdam.

Moorden om cartoons

De terroristen willen een godsdienstoorlog, gaan we ze die geven?

De aanslag raakt ons allen. Verdriet en angst vechten om voorrang. De roep om wraak is begrijpelijk maar, hoe bitter dat ook klinkt, precies het doel van de terroristen. We moeten ze geen terrein laten winnen, geen millimeter.

De aanslag in Parijs waarbij islamitische extremisten 12 mensen, waaronder veel journalisten, vermoordden, maakt een tornado aan gevoelens los: verdriet, verbijstering, medeleven, angst en woede. Geen daarvan lijkt nu de overhand te hebben al zal uiteindelijk de woede wel winnen. Ik ben niet graag woedend maar het is nog altijd beter dan dat de angst het wint. Het is eens te meer tijd dat we met deze ellendelingen afrekenen. Maar wel op onze eigen manier.

De mannen die de aanslag in Parijs planden hebben daar over vergaderd, misschien wel onder het genot van een kopje thee. Ze hebben uitgezocht wanneer de redactie bijeenkwam en bedacht dat ze weerloze mensen gingen doodschieten omdat die de draak staken met hun zogenaamde profeet. Ze vonden dat die profeet ‘gewroken’ moest worden. En geen moment is het kennelijk bij ze opgekomen om zich af te vragen: waar zijn we nu in hemelsnaam mee bezig?

Waarom niet? Omdat ze vergiftigd zijn met een ideologie die zichzelf boven alle andere ideologieën stelt. Ze kennen zichzelf meer rechten toe dan anderen. Geweld is daardoor voor hen een logisch middel om hun doel te bereiken. Dat zijn altijd de gevaarlijksten. Net als lui die denken dat wraak een goed motief is. Beide moet je bestrijden.

De eerste reactie die opkomt is de woede af te reageren op het geloof dat als onderdeel van hun ideologie door de terroristen verkondigd wordt, de islam. Maar dat slaat nergens op en is precies wat de terroristen willen. Hier en daar las ik oproepen dat nu alle kranten de cartoons van Charlie Hebdo moeten afdrukken “want dan hebben de terroristen niet gewonnen”. Eveneens een begrijpelijke reactie maar voor je het weet ga je zo mee in de godsdienstoorlog die de terroristen juist graag willen voeren. Persoonlijk zou ik het waarderen als wat islamitische media de cartoons zouden overnemen om te tonen dat afschuw het wint van gekwetstheid maar ik heb niet de illusie dat je de terroristen daarmee bekeert. Die zien zichzelf immers boven iedereen verheven.

Er zijn ook mensen die menen dat Charlie Hebdo ‘te ver’ is gegaan. Dat is een onzindelijke gedachte en wie zoiets verkondigt moet tot de orde geroepen worden. Het blad heeft niemand geweld aangedaan. Het dreef de spot met al wie of wat zichzelf onaantastbaar verklaart. En dat is precies de functie van spot. 

De beste reactie op terreur is – hoe bedeesd dat ook klinkt – gewoon doorgaan met alles wat je voordien deed. Waakzaam zijn en tegelijkertijd vooral ook aardig blijven voor elkaar. En iedereen aan zijn of haar verstand peuteren dat met geweld niets bereikt wordt, behalve ellende.

De ideologie moet bestreden worden, de clubs die ze verkondigen ontmanteld en de kletspraatjes die ze verkopen onderuitgehaald. Maar vooral moeten de daders van deze gruwelijke aanslag gepakt worden en voor de rechter gebracht. Want er is uiteindelijk maar een effectief middel tegen het onrecht dat ze in de praktijk brengen en dat is het recht zelf. Zo doen wij dat.

En ga vooral naar Parijs als je kunt. Die stad verdient onze steun.

Geef een reactie

Laatste reacties (215)