279
2

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Morgenwijding op Paaszondag

"Godverdomme, ik zweet me de tering"

Vandaag was ik wegens werkzaamheden in Hilversum vroeg uit de veren. De hele buurt verkeerde nog in diepe rust maar bij mij ging radio 1 aan. Daar werd net een reportage uitgezonden over de ervaringen van een zekere Elianne als paashaas in een winkelcentrum.

“Godverdomme”, hoorde ik haar zeggen. “Ik kom die supermarkt uit. Alle kindertjes huilen. De cassiere zegt niks. Ik zweet me de tering”.

Tot zover de paashaas. Ik google Elianne. Zij blijkt studente aan de BNN-University, waar jong omroeptalent wordt opgeleid. Ik zette een andere zender op en ging brood snijden. Deze morgenwijding op paaszondag, overwoog ik, had iets te betekenen. Het was een soort samenballing van de eenentwintigste eeuw. Ik had zomaar gratis en voor niks de tijdgeest over de vloer gekregen.

Beluister hier het fragment met Elianne. Schuif door tot ongeveer  2 uur : 45 minuten.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (2)