3.945
34

Schrijver en eerwraakdeskundige

Celal Altuntas (1972) is schrijver en eerwraak-specialist. Celal is geboren in Diyarbakir (Turkse Koerdistan) kwam als vluchteling op zijn twintigste naar Nederland. Zijn debuut "Het dorp van zeven broers" is recentelijk ook in het Turks uitgebracht. Celal is vooral betrokken bij de maatschappelijke en cultureel gerelateerde ontwikkelingen in Nederland.

Moslims, protesteer tegen IS!

Geen enkele complottheorie is een excuus om te zwijgen

Al een paar dagen wil ik een stuk schrijven over de massamoorden van IS op Jezidi’s, Sjiieten en Turkmenen in Irak, maar ik weet eigenlijk niet hoe ik moet beginnen. De situatie is zo complex en emotioneel. Los van mijn Koerdische afkomst heb ik gewoon als mens veel verdriet en pijn als ik die beelden van de kinderen, vrouwen en onthoofde mannen zie. Ik weet dat ik niet de enige ben die pijn en verdriet heeft.

Een andere hindernis om over deze intrieste gebeurtenissen te schrijven is het grote aantal complottheorieën. Ik neem geen enkele complottheorie als bron en zet mijn eigen bevindingen op papier. Er zullen ongetwijfeld lezers zijn die het niet eens zijn met mijn verhaal en dat hoeft ook niet.

Eén ding staat vast: IS is niet in één dag ontstaan. Er waren zeker regeringen die, misschien nog steeds, hun voordeel uit de situatie halen. De media hadden het over landen als Qatar, Turkije, Saoedi-Arabië, Israël, Amerika, Engeland en ga zo maar door. Wat is waarheid? Het lijkt een beetje op de mop van de legendarische islam-geestelijke Nasrettin Hoca. Twee mannen maken ruzie en de dorpelingen halen Nasrettin Hoca om te bemiddelen. Hoca vraagt aan persoon A zijn verhaal te vertellen. Hoca luistert aandachtig naar hem en aan het einde zegt Hoca: “U heeft gelijk.” De andere man maakt hiertegen bezwaar. Hoca zegt: “Mijn zoon, heb even geduld. Nu bent u aan de beurt.” Persoon B begint zijn verhaal en Hoca luistert aandachtig. Aan het einde zegt Hoca: “Mijn zoon, u heeft ook gelijk.” Stel dat alle complottheorieën gelijk hebben: het maakt de pijn en het verdriet er niet minder om.

Ik kan en wil niet alle islamieten de massamoorden van IS kwalijk nemen, want dat zou niet correct zijn. Ieder mens is verantwoordelijk voor zijn eigen daden en moet er ook zelf voor worden bestraft. Alle geloven hebben een humanitaire kant en een gewelddadige kant, dat kunnen we niet ontkennen. Maar wat ik me niet kan voorstellen, wat ik echt niet begrijp, is dat islamieten in Nederland geen of weinig tegengeluid laten horen over de onmenselijke misdaadpraktijken van IS.

In het Nederlands zeggen we ‘wie zwijgt, stemt toe’. Ik geloof niet en wil niet geloven dat de meerderheid de menselijke misdaden en de genocide door IS goedkeurt.

Eén van de argumenten van de islamieten voor het zwijgen is dat IS is opgezet door Israël. Stel dat deze complottheorie klopt, ik zeg niet dat het zo is maar stel, dan nog: als IS door Israël is opgezet, wat maakt dan dat islamieten niet luidkeels tegen IS protesteren? Als zij tegen de Israëlische praktijken zijn, dan zijn ze toch ook tegen IS of zie ik het verkeerd?

Als alle moslims broeders zijn en de Koran zegt ‘wie één mens doodt, doodt heel de mensheid’, hoe kan het dan dat we nu praten over massamoorden en genocide, en de slachtoffers zijn Koerden, Jezidi’s, Sjiieten, Alevieten, Turkmenen, kinderen, vrouwen? Wat maakt de moord op deze mensen anders dan de Gaza-massamoorden? Mijn ogen willen geen onderscheid maken tussen vermoorde Koerdische, Palestijnse, Israëlische, Turkmeense, Jezidische of Sjiietische kinderen. Geweld is geweld en misdaad is misdaad. Een Koerdische, Israëlische, Turkmeense, Sjiietische, Palestijnse moeder heeft dezelfde pijn en hetzelfde verdriet als haar kind wordt vermoord.

Mijn oproep aan alle islamieten, atheïsten, joden, christenen, alevieten: kom van je stoel af en maak een vuist met elkaar tegen alle soorten geweld. Laat je stem horen. Maak geen onderscheid tussen mensen en laat je geloof in dienst staan van de menselijkheid. Wat moet ik met een geloof dat de moord op mensen goedkeurt? Als gelovigen geloven dat God/Allah de mensen heeft gemaakt, wie zijn zij dan om deze mensen te vermoorden? Vandaag is het nog niet te laat, maar morgen kan het wel te laat zijn. Als mens zeg ik: stop met geweld tegen de mensen en de mensheid.


Laatste publicatie van CelalAltuntas

  • Regen zonder modder

    Het leven van een asielzoeker in Nederland

    oktober 2016


Geef een reactie

Laatste reacties (34)