11.426
143

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Moslims weten geen raad met het imagoprobleem van de islam

Het probleem is: je moet je eigen reputatie altijd zelf redden. Niemand anders kan dat voor je doen

Moslims in het westen worstelen met een gigantisch pr-probleem. Dat komt omdat het imago van de islam de laatste decennia wordt bepaald door allerlei gewelddadige types die in naam van de religie een schrikbewind instellen met de motivatie dat dit de wil van Allah is zoals Hij deze in de Koran heeft geformuleerd. Het is eigenlijk al begonnen met Ayatollah Khomeini en zijn kwaadaardige theocratie in Iran. De klap op zijn vuurpijl was de fatwah waarmee hij de schrijver Salman Rushdie ter dood veroordeelde omdat deze in zijn roman de Duivelsverzen God én de Profeet zou hebben gelasterd.

Maar alles wat er in naam van de islam aan wandaden is en wordt gepleegd, valt in het niet bij de zelfmoordaanslag op het Pentagon en de Twin Towers op de noodlottige elfde september van het jaar 2001. In de dagen daarna leerde het publiek de naam ‘Al Qaida’ kennen. Tegenwoordig zijn de Taliban en de Islamitische Staat onder de valse kalief Abu Bakr al-Baghdadi verwikkeld in een onheilige wedijver om de wreedste smeerlapperijen in de naam van God. De Islamitische Staat – het moet gezegd – steelt de laatste maanden de show met onthoofdingen en officieel gesanctioneerde slavenhandel.

Halal
Daarstraks stond ik nog een halal biefstukje te bakken uit de Turkse supermarkt om de hoek. Mijn buurt – in de wederopbouwjaren neergezet voor jonge gezinnen – heeft een nogal oriëntaals karakter aangenomen. Op de fundamenten van de O.L.Vrouw Visitatiekerk is een moskee verrezen van de Mili Görüs, waarvan je de minaretten boven de boomkruinen uit ziet steken als je op de dijk gaat staan. Een andere moskee is gevestigd in de oude distilleerderij waar mijn opa nog een kwart eeuw heeft gewerkt. Verleden jaar is de imam met de meidengroep op excursie geweest naar Parijs.

Recht in de leer
De Zaman, de krant van de door Erdogan zo gehate Gulenbeweging, wordt bij mij in de buurt ijverig gelezen. Veel moslims zijn recht in de leer een beetje op de manier van de ChristenUnie en de SGP. Aan de andere kant: in de voormalige gereformeerde kerk heeft zich nu een groot centrum gevestigd van de Alevieten. Dat zijn spirituele gelovigen die niet zoveel heil zien in het orthodoxe leven naar duizend regeltjes en dan ook weinig op hebben met de sharia. Kijk naar de buren anders, een bescheiden echtpaar op leeftijd. De dochters hebben allemaal doorgeleerd en zijn daarna met nette jongens getrouwd die ook allemaal stevig gediplomeerd zijn. Wie spoort tussen Rotterdam en Amsterdam, ziet de emancipatie van de gastarbeidersgezinnen. Hun kinderen en kleinkinderen zitten in de trein op weg naar (vooral) hogeschool en universiteit. Brave mensen.

Godsdienstig tuig
Hun reputatie wordt besmeurd door godsdienstig tuig in menigerlei woestijn, dat ook nog uit onze contreien een druppelend stroompje jihadtoerisme op gang heeft weten te brengen. Om maar te zwijgen over Erdogan, die zijn inspiratie de laatste tijd steeds meer aan sultan Selim de Grimmige lijkt te ontlenen.

Als een ander je goede naam heeft bezoedeld, dan is het heel moeilijk om daar iets effectiefs tegen te doen. Zo heeft Max Moszcowicz niet alleen zichzelf maar ook heel zijn familie zwaar en waarschijnlijk onherstelbaar beschadigd. En de pedofiele priesters hebben het woord van Jezus Laat de kinderkens tot mij komen een heel bittere klank gegeven. Het probleem is: je moet je eigen reputatie altijd zelf redden. Niemand anders kan dat voor je doen. Het is een mythe dat het grote publiek als was is in de handen van spindoctors. Nog altijd geldt dit woord van Winston Churchill: Je kunt sommige mensen altijd bedriegen en je kunt alle mensen een tijdje bedriegen maar je kunt nooit alle mensen de hele tijd bedriegen. Communicatie- en pr-deskundigen kunnen heel goede adviezen geven maar je zult het karwei toch altijd zelf moeten klaren.

Overstemmen
Achmed Aboutaleb, burgemeester van Rotterdam, weet dat. Hij begon zijn loopbaan als journalist en viel in de jaren negentig vaak als verslaggever van RTL4 op de buis te bewonderen. Als hij zegt dat alleen moslims de vrees bij autochtonen voor de islam weg kunnen nemen, dan heeft dat zonder twijfel met zijn verleden in de media te maken. Alleen moslims kunnen een wrede pias als kalief Abu Bakr al Baghdadi of geestdrijvers a lá de Taliban overstemmen. Daar heeft hij gelijk in. Vers twee is hoe je die geestdrijvers dan een toontje lager kunt laten zingen. Je zou zeggen dat moslims dan door hun kennis van zaken op betere ideeën komen dan buitenstaanders.

Maar dan nog. Veel reacties op dit stuk zullen het probleem opnieuw duidelijk stellen.  Het zal zeker worden neergesabeld als een typisch voorbeeld van wegkijken, terwijl in het Midden-Oosten de vrouwen en meisje worden onderdrukt en als slavin verhandeld. Ook zullen tal van amateur-islamologen opstaan om uit te leggen dat de praktijk van ISIS juist wel door de koran wordt voorgeschreven en dat de profeet zelf zijn gelovigen in wreedheden voorging en bovendien een vuile pedofiel was.

Anderen weer zullen vaststellen dat de westerse media stelselmatig de moslims zwart maken en de protesten tegen fundamentalistische excessen verzwijgen. Bovendien  heffen deze media een gehuil van verontwaardiging aan als er in het kalifaat een kop rolt terwijl men zwijgt over de Israëlische terreurbombardementen op Gaza. Ook is het niet aan het individu om zich steeds maar weer te distantiëren van de daden van andere individuen die volgens buitenstaanders op hem lijken. Waarom zou een hele volksgroep zijn excuses moeten aanbieden voor de misdaden van enkele gekken? Die trouwens geen islamieten zijn en het geloof misbruiken? Waarom zou je in discussie moeten  met  racisten, die niet eens het verschil tussen Soennieten en Sjiieten kunnen benomen maar zich wel hebben opgesloten in hun allereigenste paranoïde gelijk?

Al die uiteenlopende soorten reacties brengen een oplossing van het probleem geen millimeter dichterbij. Integendeel, de scheidslijnen worden duidelijker getrokken, de eigen waarheid raakt steviger verankerd in de gebutste en beledigde ziel.

Dat ziet Achmed Aboutaleb gebeuren. En daarom waarschuwt hij soms de moslims.
Een uitweg heeft hij niet. Ik evenmin. Maar het stellen van het probleem is de eerste stap op weg naar een  antwoord.

Beluister dit opiniestuk hier

 

 

 

Volg Han ook op Twitter

 

Het nieuwste boek van Han is De Mooiste Jaren van Nederland (1950-2000)

 

Beeld: De vijftien ziekten van Vaticaanstad volgens de paus, opgetekend door de Volkskrant


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (143)