1.575
56

Dichter

Radiopresentator, jurist en in 2009 stadsdichter van Beverwijk

Multi-culti

Waarom trekken mannen hun buikje in?

“Multi-culti, Multi-culti, Multi-culti, Multi-cutli”, hoor ik de kerkklok luidden. Vier uur. Waarom luidt de klok zo? Het moet niet erger worden, straks gaat een misdienaar op de toren staan, zingend: “Bij de heilige vader, de zoon en de geest roep ik tot gebed…” Zo’n vadsige jongen met helblond haar en rode wangen.

Het is zoiets als jezelf voorhouden dat je niet dik bent, maar je buik toch naar voren schiet. Het klinkt raar, want ik ben zelf niet dik, maar ik zie het bij mannen die hun buikje willen verbergen. Waarom eigenlijk, je hebt toch een buikje?

Het is misschien een raar voorbeeld maar het is misschien wel duidelijk. Net doen of we in een multiculturele samenleving leven, terwijl we dat niet doen. We leven in een christelijke samenleving. Ik weet dat het wel vervelend is om dit te horen, maar het is echt waar. Welke stroming is me nog niet duidelijk. Er zijn katholieke gewoonten en protestantse gewoonten. 

Laten we iets katholieks bij de lurven pakken, bij wijze van spreken dan. Laten we bijvoorbeeld Sinterklaas bij de lurven pakken.

Sinterklaas is een katholiek, hij is ook een heilige die elk jaar wordt vereerd. We vieren Sinterklaas met zijn allen. Heiligenverering is katholiek. Veel mensen zullen reageren met ‘maar dat is toch een feest, dat kunnen toch ook protestanten vieren, dat is toch niet heiligenverering’? Ja? Iedereen zou ook Joods Nieuwjaar kunnen vieren, toch? Maar dat doen we ook niet met zijn allen. 

Genoeg over die Goed Heiligman, want hij is een schat.

Laten we nu iets protestants nemen. In Nederland praat je nooit over geld. Een onderwerp dat altijd vermeden wordt. Soberheid is de motto. De Nederlandse maatschappij is er op gebouwd. Moslims nemen het zelfs over. Een eerste assimilatie punt. Handig, zeg je toch. 

Het weekend is een uitzondering. Het begint bij de vrijdagmiddag. Wie doet er nog veel op vrijdagmiddag? Niemand. Het vrijdagmiddaggebed van de moslims is hierop geijkt. De zaterdag is de Sabbat voor het Jodendom en de zondag is de christelijke rustdag.

Het weekend is wereldwijd hetzelfde, omdat er rekening gehouden worden met 3 godsdiensten, maar dat wil nog niet zeggen dat het weekend multicultureel is. Drie maakt nog geen multi. 

Veel mensen zijn bang dat de christelijke cultuur wordt overruled door een islamitische cultuur. Maar zeg nou eens zelf wat is islamitisch aan de Nederlandse samenleving of wat is joods aan de Nederlandse samenleving? 

We leven niet in een multiculturele samenleving want anders zouden we ons niet bedreigd voelen door een cultuur, omdat we die godsdienst kennen en omdat het behoort tot een multiculturele samenleving. Ergo, we leven niet in een multiculturele samenleving. 

Overtuigend is het misschien niet wat ik hierboven geschreven heb, maar het is maar een gedachte en geen essay. Vergeet het maar en leef je leven en trek je buik in.  

Geef een reactie

Laatste reacties (56)