712
2

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Multitasken, goed of slecht?

Elke dag een gezond weetje van Ivan Wolffers

Onderzoek heeft laten zien dat studenten die goed kunnen multitasken betere resultaten hebben. Dus je volgt college en hoort iets wat de professor zegt, denkt “kom, dat zullen we eens even controleren, want dat klinkt zo onlogisch” en je zoekt het even snel op je smartphone op en steekt je vinger op en zegt “Mijnheer, volgens mij klopt dat niet helemaal want….” Slimme studenten door een slimme telefoon.

Deskundigen dachten nu dat ze dat eens even goed moesten checken: klopt het wel dat smartphonegebruik tijdens colleges zo´n goed idee is. Wat bleek? De smartphonegebruikers tijdens colleges haalden lagere cijfers.
Dat is nou weer vervelend. Check jij ´s morgens terwijl die man of vrouw daar vooraan staat te praten even je mail en neem je het nieuws door, schijnt dat te zorgen voor slechtere resultaten in plaats van betere. Het onderzoek werd uitgevoerd door medewerkers van Michigan State University en gepubliceerd is Computers & Education (ja, je hebt een wetenschappelijk tijdschrift voor alles). De onderzoekers volgden het internetgebruik tijdens een cursus Introductie tot de Psychologie bij 500 studenten en controleerden wat de resultaten van de studenten waren. Er kwam eigenlijk iets uit wat vijfde groepers op de lagere school al hadden kunnen vertellen. Internetgebruik dat niet bedoeld is voor onderwijs zorgt voor lagere cijfers.

Maar is hier niet gewoon sprake van een misverstand. Het hoeft toch helemaal niet te betekenen dat de slechte resultaten kwamen door het gebruik van internet om ´s morgens even je krantje te lezen. Er is verband ja, maar is het oorzakelijk verband? Kan het niet gewoon andersom zijn? Dat vooral de domme studenten denken dat ze tijdens het college lekker de tijd doorkomen door een beetje te chatten met hun vrienden en dat die domme studenten nu eenmaal ook lagere cijfers halen? Dat werd echter gecontroleerd door de onderzoekers, want het effect was te zien bij alle studenten of ze nu slim of niet waren.

Ik heb heel vaak college moeten geven. Een massa studenten tegenover je en je moet ze verleiden naar je te luisteren, want als ze slechte resultaten halen bij je vak, dan ligt het nooit aan de studenten. Dan ligt het er aan dat je het vak niet goed hebt gegeven of dat de tentamenvragen slecht waren. Je zult dus wel moeten. Het is net als bij de televisie: het gaat om de kijkcijfers. Zorg dat ze lachen, zorg dat je populair bent. Lukt dat niet dan denk ik dat je moet laten fouilleren bij binnenkomst, en ze de smartphone in moet laten leveren.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Ivan schrijft voor Joop elke dag een Gezond Weetje van de Dag: 
klik hier voor een overzicht


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (2)