383
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Multitasken met moderne media

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Onze hersenen kunnen zich niet intensief concentreren op twee zaken tegelijk

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Al dat multitasken met moderne media, is dat nu wel goed? Hoe ouder mensen zijn, hoe meer bezwaren ze weten te bedenken. Maar wie ermee opgroeit weet niet beter en leert al snel drie dingen tegelijkertijd te volgen. Wat kan daar nou mis mee zijn? Onderzoekers hebben het bekeken en het blijkt niet uit te maken dat jongeren dat doen, maar wel wanneer ze het doen.

Het is net als bij autorijden, dat kun je niet combineren met even je mail checken. Je kunt wel koken en af en toe een tekstberichtje sturen. Het gaat er dus om dat je niet twee dingen combineert waarbij je hersenen heel geconcentreerd bezig zijn. Jongeren die tijdens de les met hun smartphone bezig zijn blijken wel daarmee degelijk problemen te ondervinden. Ze nemen lang zoveel niet op van de stof en blijken de stof oppervlakkig te verwerken. Dat uit zich in lagere cijfers.

Ongeveer tachtig procent van de leerlingen blijkt overigens tijdens de les bezig te zijn met de smartphone. Dat kan natuurlijk maar een enkel keertje zijn, maar ook heel wat kinderen zijn er intensief mee bezig. Hoe gaan scholen daarmee om? Telefoon op school helemaal verbieden is erg moeilijk, maar er zijn leraren die de leerlingen vragen de telefoon tijdens de les uit te zetten. En er zijn zelfs leraren die dat ook nog controleren. Of alle telefoons uit vooraan op het bureau van de leraar leggen en na de les je telefoon weer oppakken en meenemen.

Het hele idee van multitasking is sinds een paar jaar ingeburgerd geraakt en er wordt ongelooflijk veel onzin over beweerd. Dat vrouwen er beter in zijn dan mannen bijvoorbeeld. Het blijkt niet te kloppen. Dat je het jong moet leren omdat de moderne samenleving erom vraagt. Kletskoek. Wat wel waar blijkt te zijn is dus dat je hersenen twee dingen die met concentratie gedaan moeten worden niet aankunnen. En ook dat het bijdraagt aan stress. Bovendien doe je er goed aan om meer te bewegen voor je gezondheid en met sport gaat het ook niet samen. Je moet dus kiezen: sport of telefoon, en dan zou ik voor die sport kiezen.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Ieder pondje gaat door het winkelwagentje

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)