Laatste update 10 januari 2016, 18:56
4.381
107

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

De terreur van het falderappes

Als je vijfenveertig jaar geleden vraagtekens plaatste bij de Amerikaanse bombardementen op Vietnam, trad er altijd wel een of andere lul naar voren die zei: “Ik heb vroeger ook met een gebroken geweertje op mijn revers gelopen.” Zo zullen mensen die het opnemen voor vluchtelingen vanaf nu vaak genoeg te horen krijgen: “Ook ik heb met een welkom in ons land bord op het station gestaan, maar nu ben ik wijzer.”

De aanranders van Keulen hebben in de nacht van oud en nieuw een politiek feit geschapen van de eerste orde. Het ziet er naar uit dat zij in Duitsland het soort omslag hebben bewerkstelligd dat in Nederland plaatsvond na de moorden op Pim Fortuyn en Theo van Gogh. Sinds het begin van deze week is de toon van de media sterk veranderd. Model hiervoor staat de hoofdredacteur van de Kölner Stadt Anzeiger, een keurige kwaliteitskrant met een progressieve reputatie. Terwijl verkeerszondaars met nauwkeurigheid ter verantwoording werden geroepen, zo schreef hij ongeveer, ging dit tuig voorlopig vrijuit. Dat was niet acceptabel. Bijna alle kranten schrijven dat het misleidend is om de etnische afstamming van de daders buiten de discussie te houden.

Doodgestoken
De pas aangetreden burgemeester van Keulen Henriette Reker, raadde vrouwen aan minstens een armlengte afstand tot bedreigende personen te houden. Daarvoor kreeg zij het zwaar te verduren op sociale media, maar de Kölner Stadt Anzeiger legt uit waar dit advies vandaan komt. Tijdens de verkiezingsstrijd verleden jaar is de Keulse burgemeester bijna doodgestoken door een verwarde man. Dat overkomt haar niet meer. Zij laat vreemden nooit meer zo dicht bij zich komen. Dat, aldus de Keulse stadskrant, is de achtergrond van haar advies. Er is geen enkele reden om haar daarvoor door het slijk te halen. Integendeel.

Wat heeft zich op oudejaarsnacht tussen de Dom en het Hauptbahnhof afgespeeld? Wie de verhalen leest, moet sterk denken aan een Nederlandse oudejaarsnacht met geweld tegen de politie. In ons land is dan al gauw de ME aanwezig om orde op zaken te stellen. De Keulse politie heeft wat dat betreft nadrukkelijk gefaald. Daardoor kreeg bontkraagjestuig de kans zijn frustraties bot te vieren, waarbij in het bijzonder vrouwelijke treinreizigsters het slachtoffer waren. Het waren jonge mannen met een Noord-Afrikaans uiterlijk, zo luidden de getuigenissen unisono.

Maatschappelijk inferieur
Ze waren dronken. Ze waren agressief. Zo uitten zich de gevolgen van een opvoeding die geobsedeerd is door seks en maagdelijkheid. Deze jongens zijn aan een ontspannen omvang met vrouwen en meisjes niet gewend. Ze hebben vaak in tegenstelling tot hun studerende zusters de school niet afgemaakt. Zij zijn bedoeld als heren der schepping maar maken niets klaar en zijn in alle opzichten maatschappelijk inferieur aan de vrouwen in hun omgeving die wel diploma’s halen en bijgevolg de neus voor hen ophalen. Dat komt dan op zo’n oudejaarsnacht tot uitbarsting. Het verdient medelijden noch begrip maar wel deze uitleg. In het bijzonder door wat deze laffe rovertjes tot strand hebben gebracht.

In Nederland haalde Geert Wilders dinsdagavond de oogst al binnen met een verklaring: hij beschuldigt Rutte en Merkel ervan dat zij met hun open grenzen politiek de vrouwen in gevaar brengen. Dit geluid klinkt ook luid en duidelijk op Twitter en Facebook. Zonder twijfel zijn de daders van de aanrandingen en de roverijen stuk voor stuk in Keulse achterstandswijken geboren en opgegroeid, maar de vluchtelingen krijgen de schuld. Het is té gemakkelijk om een parallel te trekken tussen de aanval op vrouwen en meisjes en de slavenmarkt van Raqqa. Het is te aanlokkelijk om vluchtelingen de misdadige mentaliteit aan te wrijven waarvoor zij juist op de vlucht gingen.

Bontkraagjestuig
Aan alle kanten neemt het falderappes het voortouw. De gematigden worden niet meer gehoord. Het bontkraagjestuig “met een Noord-Afrikaans uiterlijk” bepaalt het imago van iedereen die in onze landen met moslims of de islam kan worden geassocieerd. De Le Pens, de Wildersen, de Sarrazins beheersen de agenda in het politieke debat.

Waar leidt dat toe? De schuld voor misdaden is niet meer individueel. Als straks de camerabeelden zijn geanalyseerd en de arrestaties hebben plaatsgevonden, zal de veroordeling niet alleen de verdachten gelden maar de hele etnische of religieuze categorie waaruit zij voortkomen, niet hun milieu, niet hun buurt maar om zo te zeggen hun DNA- en/of geloofsgenoten.

De aangevallenen zullen navenant reageren. Zij zullen volharden in bokkig stilzwijgen of niet het maatschappelijk en cultureel probleem dat op oudejaarsnacht tussen Keulse Dom en Hauptbahnhof tot uiting kwam centraal stellen, maar het racisme van de meerderheid.
Zo draaien we om elkaar heen op de weg naar een Bosnië in duizendvoud. Het nieuwe jaar ziet er gevaarlijk uit.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (107)