Laatste update 20:26
2.970
12

dichter en directeur van Bureau Wijland, partner in Duurzaamheid en Diversiteit

Ghulam Qader Shafiq (1968) is een Nederlander met Afghaanse achtergrond, 
geboren in Kabul. Hij woont sinds 1994 in Nijmegen, is getrouwd en heeft twee 
kinderen. 
In 2005 ontving hij de Burgemeester Dalesprijs.

‘Nadenk’, in plaats van polariserende kreten

Enkele maanden geleden belde een kennis uit de omgeving van meneer Kuzu mij: "Het zou mooi zijn als mensen zoals jij zich bij Denk aansluiten..." Ik hoefde er niet lang over na te denken.

cc-foto: Nils van Rooyen

Enkele maanden geleden belde een kennis uit de omgeving van meneer Kuzu mij: “Het zou mooi zijn als mensen zoals jij zich bij Denk aansluiten…”

Ik hoefde er niet lang over na te denken. Ik liet hem weten dat ik voornemens ben mijn eigen partij op te richten. En dat ik er al een naam voor had: Nadenk. Omdat ik oprecht meen dat het daar in de politiek aan ontbreekt: aan mensen die in staat zijn te reflecteren op wat ze zeggen, wat ze doen. Die, al is het maar heel even, nadenken over de schisma’s die ze teweegbrengen door de wijze waarop ze zich opstellen, zich uitlaten.

Deze week arriveerde de vijfde Shelter City-gast in Nijmegen. Een jonge mensenrechtenadvocate uit de grootste democratie ter wereld, India. Zij strijdt voor de rechten van kastelozen in dat land. Zij zal drie maanden hier verblijven om op adem te komen en ervaringen op te doen. Empowered zal zij terug gaan om haar strijd voort te zetten.

We haalden haar van Schiphol af.

De vermoeidheid van de lange vlucht belemmerden haar ogen niet de eerste indrukken op te doen. We reden op de A2 en staken de Waalbrug bij Zaltbommel over om via het mooie Land van Maas en Waal Nijmegen binnen te rijden. Terwijl we haar over de rivieren en het ontstaan van Nederland vertelden, probeerde ik met haar ogen naar ons land van melk en honing te kijken.

Eenmaal in Nijmegen, wist zij dat dit de oudste stad van het land van de mensenrechten is. “Hier is Nederland, het land van migranten, begonnen!”

Zij was onder de indruk van het verhaal over het feit dat dit land vanaf 1848 met een grondwet geregeerd is. De Grondwet waarvan het eerste artikel in háár oren als een hemelse melodie klinkt: “Allen die zich in dit land bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld…”

We bespaarden haar de narigheden van de 20ste eeuw en begonnen nog maar niet over de verkiezingen die aanstaande zijn. Zij zou absoluut niet begrijpen dat de partijen die nu vanwege hun polariserende kreten groot zijn in de peilingen, beweren geestverwanten van de liberale Thorbecke te zijn.

Geef een reactie

Laatste reacties (12)