1.831
70

Voormalig Tweede Kamerlid SP

Harry van Bommel (1962) was tot 2017 tweedekamerlid voor de SP. Sinds 1986 is hij lid van de partij. In 1990 werd hij voor de SP lid van de deelraad Amsterdam Oost en voorzitter van de afdeling Amsterdam Oost. In 1994 werd Van Bommel het eerste SP-gemeenteraadslid in Amsterdam. Sinds de entree van de SP in de Tweede Kamer is Van Bommel beleidsmedewerker Onderwijs en Defensie voor de nieuwe fractie. Hij werkte onder andere mee aan het spraakmakende rapport over (het gebrek aan) kansen voor jongeren "Alles Kids?".

Van Bommel studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (afgestudeerd in 1994) en doceerde hij enkele jaren Nederlands en Engels op een MBO-school.

Nederland doet niets in kwestie Jemen

Over de gewelddadige interventie van Saudi-Arabië om met steun van het westen de verdreven president weer in het zadel te helpen

Terwijl de media vooral aandacht schenken aan de crisis in Syrië en de daaruit voortvloeiende vluchtelingenproblematiek in Europa, richt een militaire coalitie onder leiding van Saudi-Arabië met steun van het westen een ware humanitaire catastrofe aan in Jemen. Nederland moet zich daartegen uitspreken, stelt SP-Tweede Kamerlid Harry van Bommel.

Na de opmars van de Houthi-rebellen uit het noorden van Jemen startten Saudi-Arabië en andere Arabische landen in maart een militaire interventie om de verdreven president Hadi opnieuw in het zadel te helpen.
Het voorlopige resultaat is schokkend: 4500 doden, tienduizenden gewonden en 1,5 miljoen vluchtelingen. 

Jemen verkeerde al vóór de interventie in slechte staat. De helft van de bevolking was afhankelijk van humanitaire hulp. Sinds de escalatie van het geweld is dit in rap tempo verder verslechterd. Inmiddels is maar liefst 80 procent van de bevolking afhankelijk van hulp. Ernstige ondervoeding dreigt voor miljoenen en veel ziekenhuizen hebben door brandstof- en medicijntekorten hun deuren moeten sluiten. 

Deze ellende is het gevolg van het grove geweld van alle partijen in het conflict en wordt in belangrijke mate verergerd door de blokkade van de (lucht)havens door de coalitielanden. Wie beseft dat Jemen voor 90 procent afhankelijk is van de import van voedsel, begrijpt de impact hiervan. Artsen Zonder Grenzen stelt dat de blokkade evenveel burgers doodt als de oorlog zelf. 

Mensenrechtenorganisatie Human Right Watch concludeert dat de blokkade illegaal is omdat de bevolking van Jemen goederen wordt onthouden die noodzakelijk zijn om te overleven. Oorlogsmisdaden worden op grote schaal begaan. Zoals mortieraanvallen van Houthi-strijders op woonwijken en luchtaanvallen van Saudi-Arabië en zijn bondgenoten op scholen, markten, moskeeën en andere civiele doelen. 

Naast wapenleveranties, waar tientallen miljarden dollars mee gemoeid zijn, is er ook directe Amerikaanse steun. Zo worden Saudische gevechtsvliegtuigen in de lucht bijgetankt en voorziet het Pentagon de coalitielanden van inlichtingen. Deze steun wordt geleverd terwijl oorlogsmisdaden aan de orde van de dag zijn en bekend is dat Al Qaida en Islamitische Staat gebruik maken van de anarchie in Jemen om hun macht uit te breiden. 

Wie verwacht dat de catastrofale interventie onder leiding van Saudi-Arabië op stevige kritiek kan rekenen van minister Koenders van Buitenlandse Zaken, komt bedrogen uit. Het militaire optreden en de illegale, moordende blokkade worden niet veroordeeld. 

Deze opstelling is onacceptabel. Het komt in de praktijk neer op politieke steun voor het wrede optreden van de coalitie onder leiding van Saudi-Arabië, waar de burgers van Jemen een veel te hoge prijs voor betalen.

Geef een reactie

Laatste reacties (70)