Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederland gaat failliet

  •  
14-03-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
679 keer bekeken
  •  
BNNVARA fallback image
Door een opeenstapeling van onlogische krankzinnigheden blijven we de EU uitbreiden met nieuwe Griekenlanden
Amsterdam – Bonn – Athene. De 60-jarige Nederlander Erik S., ex-manager bij woningcorporatie Vestia, heeft zulke grote problemen veroorzaakt dat het Waarborgfonds Sociale Woningbouw de corporatie met 1,5 miljard euro moet helpen. S. krijgt voor zijn witteboordencriminaliteit een bonus van 3,5 miljoen. De 52-jarige Duitser Christian W. werd gedwongen tot aftreden wegens corruptie en krijgt daarom de rest van zijn leven een jaarlijks ereloon van 2 ton. Het corrupte land Griekenland, dat gefraudeerd heeft bij toetreding tot de Europese Unie, krijgt 130 miljard euro.
Nederland gaat failliet. De route die we 20, 30 jaar geleden gekozen hebben heeft ons grote welvaart opgeleverd, maar ook een opeenstapeling van onlogische krankzinnigheden die ons land nu richting de afgrond drijft. We zijn net een kudde hollende olifanten: niet in staat op onze schreden terug te keren.
We blijven de EU maar uitbreiden met nieuwe Griekenlanden. We blijven de landbouw, die maar een miniem deel van het BNP verzorgt, steunen met miljarden. We blijven de huizenmarkt verstoren en de pensioenfondsen blijven een zwart gat. We blijven de prijs van ons eigen aardgas koppelen aan die van olie. We blijven weigeren die gasinkomsten in een staatsfonds te stoppen als appeltje voor de dorst (zoals Noorwegen doet) en we blijven het uitgeven aan onbetaalbare sociale zekerheid. De arbeidsmarkt voor 40(!)plussers in loondienst is volstrekt verstoord, omdat de werkgevers absurde eisen stellen, de senioren te duur zijn en ze overmatig beschermd worden tegen ontslag. Ondertussen verdwijnt in de toekomst 60 procent van de laagbetaalde banen door robotisering. Foxconn, de grootste Chinese elektronica fabriek, gaat tot 2016 500.000 arbeiders vervangen door robots.  Slechts 147 bedrijven controleren 40 procent van de wereldproductie, aldus de Universiteit van Zurich. De rijkste 20 procent in de VS krijgt de helft van het nationaal inkomen; de resterende 80 procent moet de andere helft verdelen. De globalisering is volslagen uit de hand gelopen, maar het CPB komt er pas achter dat we de Europese begrotingsnorm van 3 procent overschrijden op het moment dat het al is gebeurd.
In de lijst van krankzinnigheden spant de EU de kroon. We strooien geld de grens over en tegelijk bezuinigen we de steden kapot. De oeverloze miljardendonaties aan de Grieken staan nummer 1, maar het ‘gewone’ leengedrag van de Europese Centrale Bank ECB is een goede tweede. Stel, de overheid gaat witte autos cadeau doen aan autofabrikanten. Die spuiten er een leuk verfje overheen en verkopen ze dan voor het volle pond. Dat klinkt absurd, nietwaar. Welnu, het is precies wat de ECB doet. Ze drukt voor honderden miljarden aan bankbiljetten en leent dat voor 1 procent aan banken die het weer aan ons uitlenen voor 4 procent. Het is nepgeld, biljetten zonder waarde. Daardoor zijn Rijkman Groenink en consorten rijk geworden en daardoor koopt u over een paar jaar voor 100 euro een bloemkool. In de Tweede Wereldoorlog drukten de nazis nepgeld om de economie van de vijand kapot te maken. Nu doen we het zelf. Hoe lang gaat dat nog goed, denkt u?
Onze instituten zijn gecrasht. We worden helemaal niet geregeerd door de burgemeester van Swiebertje, maar door ordinaire lobby’s. Keurige mensen in nette pakken in respectabele toezichtsfuncties kennen de graaiers hun afkoopsommen toe in de verwachting later zelf te profiteren.
Helaas, de overheid is niet in staat en niet van plan de graaiers in de gevangenis te stoppen, hun bonussen terug te vorderen en alle onlogische krankzinnigheden van de laatste 30 jaar ongedaan te maken. Het Catshuis blijkt onderdeel van het probleem, en dat is een bittere pil.
Het is niet zo moeilijk om de toekomst te raden, en eigenlijk ook niet om haar te redden. Krankzinnigheden kunnen alleen maar worden opgeruimd door degenen die belang hebben bij een alternatief. Dat is de flexibele schil van het bedrijfsleven (ondertussen ruim 1/3 en groeiend) die baat heeft bij het bouwen van nieuwe ‘cirkels van vertrouwen’. Een duurzame energie-infrastructuur, lokale vormen van zorg en zelfvoorzienende gebouwen. Een parlementaire enquête naar de woningcorporaties? Flauwekul. We weten al wat er mis is. De enige zinvolle enquête is tegelijk ook de laatste — naar het eigen disfunctioneren van de politiek. 
Marcel Bullinga is trendwatcher en auteur van ‘Welcome to the Future Cloud – 2025 in 100 Voorspellingen’
Volg Marcel Bullinga op Twitter @futurecheck

Meer over:

opinie, economie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.