32.651
63

VRT-journaliste

Sabine Vandeputte is journaliste voor de Vlaamse omroep VRT. Sinds januari 2013 werkt ze vanuit Den Haag als correspondent. In haar columns tekent ze haar ervaringen in Nederland op.

Nederland heeft de mooiste vrouwen

Maar mooie mannen? Helaas.

Sabine Vandeputte is correspondent in Nederland voor de Vlaamse publieke omroep VRT. Vanuit haar uitvalsbasis in Den Haag schrijft ze over de dingen die Nederland onderscheiden van Vlaanderen.

Soms vind ik het ronduit dom dat ik uitgerekend in Nederland m’n heil moest zoeken. Je vindt hier namelijk de mooiste vrouwen ter wereld. Wat dat betreft had ik beter een vergeten Brits eilandje kunnen opzoeken.

Ik meen dat van die vrouwen. Vooral tienermeisjes kunnen hier prachtig zijn. Is het door het lekkere leidingwater, de massa’s zuivel of het eindeloos tegen de wind fietsen? Feit is dat jonge Hollandse meisjes verbluffend mooi kunnen zijn.

Vorige zomer zat ik in een café in een van de betere buurten van Amsterdam en de ene na de andere schoonheid dwarrelde binnen. Het was één langgerekt defilé van dansende krullen, blozende wangen, lange ledematen en parelwitte tanden. Uit die mooie monden kwamen schelle stemmen die grote onzin debiteerden, maar een kniesoor die daarop lette. Ik werd met de minuut lelijker en was er heilig van overtuigd dat ik per ongeluk op een modellen-vergadering verzeild was, maar het bleek een gewoon verjaardagsfeest van een gewoon hockeymeisje.

Mooie Nederlandse mannen vraagt u? Helaas kwam ik die hier nog maar zelden tegen. Ik vrees dat we daarvoor binnen Europa naar het hoge noorden of het diepe zuiden moeten. De meest indrukwekkende exemplaren moeten het hier bij nader inzien toch hebben van oogverblindend witte hemden en een vlotte babbel. Zaken waarmee je overigens prima oud kan worden. Wat dan weer niet gezegd kan worden van het uiterlijk van de tienermeisjes. Want juist omdat ze zo jong pieken, gaat het vanaf hun dertigste vaak pijlsnel bergaf.

Hollandse boerinnen
Mijn persoonlijke favoriete is Famke Janssen. De naam zegt u misschien niets, maar zoekt u even een foto van haar. Een lange, donkere schoonheid met een duistere twist. Ze was model, schopte het tot Bondgirl, acteerde voor Woody Allen en probeert het in de States nu te maken als regisseur. Geef toe, als vrouw heb je het dan toch prima gedaan. Het mooie van Famke is dat ze ook perfect kan doorgaan voor een Hollandse boerin. Ze zou perfect staan met een rood-wit genopte zakdoek en twee emmers melk. Daar waar Franse en Italiaanse filmsterren een poederige ongenaakbaarheid tentoonspreiden, blijven de Nederlandse sterren met hun grote voeten stevig op de moerassige grond.

Maar als man zou ik wellicht lafweg gaan voor de minste weerstand, voor die andere schoonheid uit de polder: Doutzen Kroes. U moet haar kennen: een Friese boerin in de gedaante van een blonde engel, een van de best betaalde modellen ter wereld. De Nederlandse Elle wijdde zopas een hele mode-special aan haar en alle kleren waren plots lelijk. Doutzen komt dan ook het best tot haar recht wanneer ze zo weinig mogelijk draagt: als een van de vaste modellen bij de lingerieshow van Victoria’s Secret bijvoorbeeld. Dat Amerikaanse merk slaagt erin hun jaarlijkse show met oudejaar wereldwijd als televisie-event te verkopen. En je ziet dan amper lingeriesetjes. Je ziet vooral ellenlange benen, wapperende haren en opzet-vleugels bij de mooiste vrouwen ter wereld, de zogenaamde ‘angels’. En neen, bij mijn weten zaten daar nog nooit Belgen bij. Zelfs de mooisten onder ons blijven helaas toch altijd steken in de categorie ‘interessant’.

Lelijke stiefzusjes
Ter promotie van de Elle was la Doutzen onlangs te gast bij ‘RTL late night’, een nieuwe talkshow op de commerciële televisie. Die gaat met succes de concurrentie aan met ‘Pauw & Witteman’ waar volgens critici alleen nog maar lelijke, grijze mannen aanschuiven. Die avond was de strijd bij voorbaat verloren.

Doutzen straalde in een kanten niemendalletje dat bij elke andere vrouw hoerig zou geweest zijn. Het blonde haar golfde over de frêle schouders, de volle mond krulde in een verleidelijke glimlach en de blauwe poppenogen keken verbaasd in het rond. Haar handen waren opvallend groot en fors, maar alleen absurd kritische vrouwen kunnen dat gezien hebben. Alle andere vrouwen in de ruimte werden als bij toverslag gedegradeerd tot lelijke stiefzusjes. De mannen deden duidelijk hun best om haar niet de hele tijd met open mond aan te staren.

Maar Doutzen leek niet gelukkig. Hoe kon dat nou? Daar zat ze: mooi, gezond, gelukkig getrouwd met een succesvolle deejay, moeder van een karamelkleurige kleuter, glanzende carrière, schatrijk en eigenares van stadspaleisjes in Amsterdam en New York. Wat wou deze vrouw nog meer?

Het rolde over haar glanzende lippen: ze had nog nooit op de cover van de Amerikaanse Vogue gestaan. En ze wou als actrice ook ernstige rollen spelen. Wat een tragiek. Je wist als kijker meteen dat dit laatste ook nooit zou gebeuren. Karakterrollen zijn niet voor Doutzen weggelegd, in het beste geval kan ze ooit een trophy wife spelen. Het mooie gezichtje keek oprecht droevig. Deze engel die alles heeft, had zich zowaar een onmogelijk doel gesteld en zo het eigen ongeluk bezegeld. Was dit voor ons, gewone stervelingen, deprimerend of juist bemoedigend? Daar ben ik nog altijd niet uit.

Dit artikel verscheen op de website van de Vlaamse publieke omroep VRT

Geef een reactie

Laatste reacties (63)