1.848
93

Voorzitter ROOD, jong in de SP

Leon Botter (1985) is voorzitter van ROOD, jong in de SP. Sinds 2006 is hij lid van de partij en haar jongerenorganisatie. In 2007 leidde hij anderhalf jaar de lokale ROOD-groep in Groningen. In Groningen voerde hij met de SP-jongeren o.a. succesvol actie tegen huisjesmelkers, voor het oplossen van de woningnood en tegen topsalarissen van universiteitsbestuurders. Vanaf 2008 is Botter algemeen bestuurlid van de landelijke vereniging en sinds het najaar van 2009 voorzitter. Hij studeerde neuropsychologie aan de Rijksuniversiteit van Groningen (afgestudeerd in 2007) en werkt tegenwoordig als psycholoog in een GGZ-instelling voor verslaving en psychiatrie in Rotterdam.

Nederland in tweeën?

Als Wilders zijn gedoogspel goed uitspeelt, dan kan de toekomst er wel eens heel lelijk gaan uitzien

We leven in het jaar 2018. De Partij voor de Vrijheid heeft met 46 zetels een gigantische verkiezingsoverwinning behaald. Terwijl Geert Wilders spreekt van een historische overwinning op de Islam, ruziën de verliezers over wie de schuld heeft. Op het achtuurjournaal reageert Ab Klink – nu directeur van één van de twee overgebleven grote ziekenhuisketens – woedend: “Dit is precies waarvoor ik waarschuwde, Maxime!” Na twee kabinetten onder leiding van Rutte’s VVD mag Wilders eindelijk zijn eigen regering vormen.

Terwijl minister-president Wilders het bordes beklimt, is het land verdeelder dan ooit. Het begrotingstekort is inmiddels bijna weggewerkt, maar er is grote verontwaardiging onder de bevolking over de gigantische schade die de kabinetten Rutte hebben aangericht. Na de opkomst van de voedselbank kent Nederland weer een nieuwe schande. Door de vercommercialisering van ziekenhuizen en zorgverzekeraars worden mensen die niet verzekerd zijn niet meer geholpen. Door de torenhoge zorgpremies zijn er inmiddels een half miljoen onverzekerden. Er zijn al berichten opgedoken van de eerste sterfgevallen in de hallen van ziekenhuizen. Emile Roemer spreekt van een grote schande: “Dit is de tweedeling waar de SP altijd voor heeft gewaarschuwd.”

Een andere grote verandering die Nederland onder de rechtse kabinetten heeft door gemaakt is te zien aan het straatbeeld. In steeds meer steden wordt er gebedeld op straat. Niet alleen door verslaafden, maar tegenwoordig ook door moeders. En gehandicapten. Die kunnen niet meer terecht bij de sociale werkplaats of zijn zelfs spontaan genezen verklaard tijdens een van de vele herkeuringen van minister Edith “Lourdes” Schippers. Van de bijstand kunnen ze hun huur niet eens meer betalen. Nederland wordt in de internationale media het meest westelijke Oostblokland genoemd. Wilders gooit olie op het vuur door zijn kruistocht tegen de Islam voort te zetten. Ondertussen koppen de kranten “Franse toestanden” na aanhoudende rellen van werkeloze, onopgeleide jongeren in de grote steden. Nederland is tot op het bot verdeeld.

Het is natuurlijk heel erg de vraag of wat ik hierboven beschrijf ook echt gaat gebeuren. Want waarom zou Emile Roemer die verkiezingen niet met twee vingers in zijn neus winnen? Houdt Rutte I het wel langer dan een jaar vol? Niks is zeker. Maar één ding is dat wel. Als dit kabinet los gaat, wordt Nederland in tweeen gespleten. Je kan er van op aan dat de verschillen flink groter worden tussen arm en rijk, ziek en gezond, en allochtoon en autochtoon. Als Wilders zijn gedoogspel goed uitspeelt, dan kan de toekomst er wel eens heel lelijk gaan uitzien.

Maar zover is het nog niet. De toekomst staat niet in de sterren geschreven. Het kabinet kan niks met haar sloopkogel als mensen er samen voor gaan staan. Dat is de keuze die mensen moeten maken de komende tijd. Laten we ons verdelen en overheersen? Of maken we samen een vuist tegen de tweedeling?

Geef een reactie

Laatste reacties (93)