Laatste update 16:21
6.851
94

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Nederland is het land van de leeuwinnen, niet van haatdragende engnekken

De ophef geeft blijk van het zelfreinigend vermogen dat de Nederlandse beschaving toch nog eigen is

cc-foto: Jayjay P

Op de sociale media is grote woede ontstaan over een stukje op de site van Powned, dat honend schrijft over een zestienjarige asielzoeker die in een Venloos zwembad is verdronken. Vanaf zijn vakantieadres zag omroepbaas Dominique Weesie de bui hangen en liet snel weten dat het “weerzinwekkende” stuk verwijderd zou worden.

De ophef geeft blijk van het zelfreinigend vermogen dat de Nederlandse beschaving toch nog eigen is. Je vraagt je soms wel eens af wat er in hemelsnaam met dit land aan de hand is als je de haatdragende bagger en het racistische gif volgt waarvan de sociale media van vergeven zijn. Zo nu en dan wordt echter duidelijk dat zulke geluiden niet representatief zijn. De haters spreken niet namens de samenleving ondanks hun claim dat zij, en alleen zij, de ware stem des volks zijn.

Inmiddels krijgt Powned steun uit kringen die niet beschikken over de taktische handigheid van Weesie. Zo tweet de prominente TPO-blogster Annabel Nanninga: “Als die jongen naar het badpersoneel had geluisterd, had ie nog geleefd. Met z’n cultuur”. Ook Bert Brussen doet een duit in het zakje waarbij hij en passant de tweet van een NOS-medewerker verkeerd interpreteert. Die schrijft niet dat hij en Annabel Nanninga het gewraakte stukje op de site van Powned schreven maar een gelijkaardige figuur. Dat is namelijk in het standaarnederlands de betekenis van “zoals”. Nergens neemt Brussen afstand van het Powned-artikel. Uiteraard niet. Zijn oorlog geldt de “deugers” waaronder hij iedereen verstaat die niet is opgetrokken uit leedvermaak en haat jegens het onbekende en onbegrepene.

Elke samenleving heeft haar engnekken en die houden bij gelegenheid elkaar de hand boven het hoofd. Zo ontstaat een subcultuur waarin berichten als die over de Syrische jongen geschreven kunnen worden en monkelend op de site geplaatst, zonder dat alarmbellen rinkelen bij de eindredacteur of de moderator of hoe zo’n type heet die bij Powned de berichten even doorneemt voordat ze naar buiten gaan. Dan plaatst hij dat zonder erbij na te denken. Dan kan Annabel Nanninga daar wel in meedenken. Met hun subcultuur.

Maar het blijft een subcultuur, een broeierige clique waarin mensen elkaar feliciteren met hun volgende vondst om mensen die er anders uitzien of anders denken tot zondenbok te maken.
Nederland is het Nederland van de leeuwinnen. Daarin is geen plaats voor leedvermaak om een zestienjarige jongen die verdronk. Dat is de les van deze dinsdag. Dit land en dit volk laten zich hun ziel niet ontnemen.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (94)