892
20

Historicus

Han van der Horst (1949) is historicus. Hij schreef onder meer The Low Sky: understanding the Dutch', Nederland: de vaderlandse geschiedenis van de prehistorie tot nu, Een bijzonder land, het grote verhaal van de Vaderlandse geschiedenis, Onze Premiers en Schep Vreugde in het Leven, Levenslessen uit de grote depressie. Op elke laatste zondag van de maand is hij om elf uur in de ochtend te horen als boekbespreker in het VPRO-radioprogramma over geschiedenis OVT.

Nederland komt veiligheid brengen – en giftige rook

'De mannen, vrouwen en kinderen, die door ons worden beschermd tegen de Taliban, IS en ander jihadistisch tuig krijgen daar blijkbaar gratis en voor niks de rook bij van afval dat niet professioneel wordt verwerkt'

Er is de laatste weken nogal wat ophef over militairen op missie die zijn blootgesteld aan giftige rook. Zij kampen nu met gezondheidsschade.

Dat komt omdat de Nederlandse kampementen in Afghanistan of Mali hun afval in grote putten verbranden. De westerse strijdkrachten gaan allemáál op deze frivole manier met hun afval om: rubber, plastics, de hele klerezooi wordt in daartoe gegraven gaten geflikkerd. Dan gaat de fik erin. Burn pits heten deze faciliteiten. Aldus bijvoorbeeld NRC.

De smeulende resten van een burn pit, cc-foto: Special IG for Afghanistan Reconstruction

Over de omwonenden gaat het niet, de mannen, vrouwen en kinderen, die door ons worden beschermd tegen de Taliban, IS en ander jihadistisch tuig. Zij krijgen daar blijkbaar gratis en voor niks de rook bij van afval dat niet professioneel wordt verwerkt, ongeacht wat dat voor chemische processen met zich meebrengt. Onze jongens klagen weliswaar eveneens over het fijnstof dat zij binnen krijgen als gevolg van de houtvuurtjes die de lokale bevolking stookt, zonder met de gezondheid van de westerse vredestichters rekening te houden, maar dat neemt de eigen verantwoordelijkheid van onze strijdkrachten voor die burn pits niet weg.

Krankzinnig eigenlijk allemaal, absurd, idioot. Men stuurt drones de lucht in. Men doet inlichtingenwerk. Men heeft de meest geavanceerde detectieapparatuur. Maar men verbrandt het afval op de grote hoop.


Laatste publicatie van Han van der Horst

  • Zwarte Jaren

    Nederland in de Tweede Wereldoorlog

    2020


Geef een reactie

Laatste reacties (20)