6.226
33

Dichter/kunstenaar

Quinsy Gario (Nederlandse Antillen, 1984) heeft Theater-, Film- en Televisiewetenschap gestudeerd aan de Universiteit Utrecht en is begonnen aan Comparative Women's Studies in Culture and Politics. Hij heeft zijn eigen radioprogramma genaamd Roet In Het Eten dat twee wekelijks op Mart Radio wordt uitgezonden.

Hij is lid van het Pan-Afrikaans kunstenaars collectief State of L3, het Antilliaans schrijverscollectief Simia Literario, redactielid van Andy's Art & Culture Market en redacteur bij Space Invaders. Van zijn hand zijn twee dichtbundels uitgekomen. In november 2011 won hij MC Theater's Hollandse Nieuwe Theatermakersprijs 2011. Een week later werd hij gearresteerd in Dordrecht voor zijn kunstproject Zwarte Piet Is Racisme.

Op 30 oktober 2012 kwam zijn theaterstuk uit genaamd Geit In Blik bij Podium Mozaïek dat over de formatie van het nieuwe kabinet gaat.

Nederland niet racistisch, mevrouw Drayer?

Witte Trouw columnist vindt Nederland niet racistisch of xenofobisch, maar geeft geen redenen waarom

Elma Drayer wijdde haar column in Trouw deze week aan uitspraken die de Roemeense minister van Arbeid Mariana Câmpeanu deed in haar krant. Câmpeanu stelde in het interview (link) vast dat Nederland racistisch of op zijn minst xenofobisch reageert op het vooruitzicht dat Roemenen straks vrij zijn om naar Nederland te komen en hier te werken.

Drayer is het daar duidelijk niet mee eens. Zij constateert in haar column dat Nederland niet racistisch of xenofobisch is. Elma Drayer is wit. Journalist Joris Luyendijk zei van de week op Twitter dat de kleur van iemands huidskleur niet ter zake doet wanneer we het over deelname in mainstream media hebben. Maar wanneer mensen duidelijk niet weten waar ze het over hebben, moeten we daar juist op letten.

Dat een witte autochtone columniste geen racisme of xenofobie in Nederland ondervindt, geloof ik meteen. Maar dat ze vervolgens anderen die dat wel aankaarten voor gek wil uitmaken is  een duidelijk voorbeeldje  van haar kant van dat racistische en xenofobische gedrag.

Terwijl Geert Wilders voor de ambassade van Roemenië staat te protesteren tegen het recht van Roemenen op  vrijheid van verkeer van goederen en personen, – een recht dat we als EU-leden allemaal hebben, daarover hoor je Wilders niet – knijpt Drayer haar ogen dicht voor het tentoongestelde racisme en de xenofobie in dit land. Nee, iemand zijn rechten willen afnemen omdat hij anders is dan jij is niet racisme volgens haar. Ze heeft er duidelijk geen kaas van gegeten.

Om haar gelijk te halen gaat ze niet in op onze handelingen. Nee, we moeten kijken of wat mevrouw Câmpeanu vertelt over haar landgenoten in ons land nou eigenlijk wel klopt. Dan ben je niet bezig om aan te tonen of Nederland racistisch of xenofobisch is. Nee, dan ben je bezig met je gelijk halen ten koste van de werkelijke feiten die er zijn over structurele uitsluiting en blokkades van deelname aan de Nederlandse samenleving.

Prutswerk van een krant die begon als verzet tegen het Nazisme. De mensen die toentertijd voor de krant stierven zouden zich nu in hun graf omwentelen van schaamte dat nu in hun krant voor racisme en discriminatie gepleit wordt. Trouw zou eigenlijk ook hun prijs voor Europese krant van het jaar moeten inleveren. Hier is niks Europees aan, slechts xenofobisch geblaat.

Dit artikel verscheen op de website Roet in het Eten. Volg Quinsy Gario ook op Twitter.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)