6.268
155

Voormalig Tweede Kamerlid SP

Harry van Bommel (1962) was tot 2017 tweedekamerlid voor de SP. Sinds 1986 is hij lid van de partij. In 1990 werd hij voor de SP lid van de deelraad Amsterdam Oost en voorzitter van de afdeling Amsterdam Oost. In 1994 werd Van Bommel het eerste SP-gemeenteraadslid in Amsterdam. Sinds de entree van de SP in de Tweede Kamer is Van Bommel beleidsmedewerker Onderwijs en Defensie voor de nieuwe fractie. Hij werkte onder andere mee aan het spraakmakende rapport over (het gebrek aan) kansen voor jongeren "Alles Kids?".

Van Bommel studeerde politieke wetenschappen aan de Universiteit van Amsterdam (afgestudeerd in 1994) en doceerde hij enkele jaren Nederlands en Engels op een MBO-school.

Nederland radicaliseert

'Sommige politieke partijen wakkeren de tegenstellingen aan in de hoop daar zetels mee te winnen'

Het lijkt er sterk op dat Nederland in hoog tempo radicaliseert. Nee, dan doel ik niet in de eerste plaats op moslimfundamentalisme of de sympathie voor Islamitische Staat. Ik doel dan op de groeiende tegenstelling tussen mensen die zichzelf als echte Hollander zien en anderen die niet al generaties in Nederland wonen als ‘anders’ beschouwen. Zolang je mensen als ‘anders’ blijft zien, mag je ze ook anders behandelen, vinden velen. In de wet staat immers dat gelijke gevallen, gelijk moeten worden behandeld.

Typhoon. Cc-foto: Rinse Fokkema
Typhoon. Cc-foto: Rinse Fokkema

Rapper Typhoon ondervond hoe het is om als anders behandeld te worden. De combinatie van een donkere huidskleur en een dure auto was volgens de politie verdacht en hij werd staande gehouden. Etnisch profileren heet dat en dat mag niet. Volgens de minister van justitie een betreurenswaardig incident maar volgens veel van mijn Surinaamse vrienden komt dit heel vaak voor. Media en politiek sprongen er meteen bovenop en de opvattingen staan lijnrecht tegenover elkaar. VVD-voorman Zijlstra vond het de gewoonste zaak van de wereld gezien het feit dat bepaalde etnische groepen vaker crimineel zijn. Anderen spreken van pure discriminatie op grond van huidskleur. Ik deel die laatste opvatting.

Incidenten als rond Typhoon en de discussie over Sylvana Simons’ toetreding tot Denk, maar vooral de reacties daarop, tonen aan dat ons land radicaliseert. Eerder zagen we al dat de discussie over Zwarte Piet volledig uit de hand liep. Sommige politieke partijen wakkeren die tegenstelling aan in de hoop daar zetels mee te winnen. Zo diende de PVV een motie in waarbij de ‘Kamer uitspreekt dat Zwarte Piet zwart is.’ De partij wierp zich op als ultieme hoeder van de Nederlandse cultuur waarvan het Sinterklaasfeest kennelijk het hoogtepunt is. De nieuwe partij Denk lijkt zich op te gaan werpen voor iedereen die zich gediscrimineerd voelt en dat kunnen er best eens heel veel zijn. Met die ontwikkeling heb ik grote moeite. Beide partijen hebben namelijk politiek belang bij discriminatie en racisme omdat ze elkaar op dat thema fel kunnen bestrijden. Ik vrees daarom dat Nederland de komende jaren verder zal radicaliseren.

Geef een reactie

Laatste reacties (155)