412
15

Lobbyist en Politiek Filosoof

Robbert Baruch is Manager Public Affairs bij Buma/Stemra. Hij is op 12 oktober 1967 in Amsterdam geboren. Hij studeerde Politicologie (Politieke Filosofie) en Bestuurskunde in Leiden en Theologie in Amsterdam en Jeruzalem. Zijn studie politicologie rondde hij af met een scriptie over Vondel's Palamedes en de 17e-eeuwse Nederlandse politieke filosofie. Na zijn studie werkte hij achtereenvolgens als communicatiestrateeg bij een internationaal reclamebureau, communicatiemanager bij de ING Groep, bestuursadviseur, wethouder van de Rotterdamse deelgemeente Feijenoord en lobbyist voor het Verbond van Verzekeraars in Den Haag.

Nederlanders in Europa: als je niet meepraat, kan je niets zeggen

In belangrijke commissies als visserij en landbouw (waar nog enorme bedragen aan subsidies verspijkerd worden) zijn Nederlanders niet- of ondervertegenwoordigd

Vanochtend stond een aardig stripverhaaltje in Trouw naar aanleiding van de uitstekende resultaten die de komiek Beppe Grillo behaalde bij de Italiaanse verkiezingen: roepen dat het allemaal niets is leverde hem veel stemmen op. Moeilijker is het om met een alternatief te komen, en nog moeilijker is het om vervolgens dingen voor elkaar te krijgen. Vooral is het tragisch dat als je dingen voor elkaar wil krijgen en je dan wat gaat doen, je ook mensen tegen je in het harnas kan jagen.

Het is dan ook altijd goed om te kijken hoe volksvertegenwoordigers het doen. Vrijdagmiddag heb ik eens een lijstje gemaakt om te kijken hoe onze landgenoten in het Europees Parlement verdeeld zijn over de verschillende commissies. Daar kwam wel wat interessants uit: in bepaalde commissies zijn Nederlanders met nogal wat mensen aanwezig; in andere zitten NUL Nederlanders. Hier volgen mijn bevindingen:

    – Buitenlandse Zaken: 7
    – Burgerlijke Vrijheden: 7
    – Commissie Beleidsuitdagingen: 6
   –  Economische Zaken: 6
   –  Rechten van de vrouw en gendergelijkheid: 5
    – Mensenrechten: 5
    – Ontwikkelingssamenwerking: 4
    – Financiele, Economische en Sociale Crisis: 4
    – Begroting: 4
    – Landbouw: 2
    – Werkgelegenheid en Sociale Zaken: 2
    – Internationale Handel: 1
    – Regionale Ontwikkeling: 1
    – Veiligheid en Defensie: 1
    – Cultuur en Onderwijs: 1
    – Juridische Zaken: 0
    – Visserij: 0
    – Constitutionele Zaken: 0

Als je er niet over meepraat heb je er niets over te zeggen. In belangrijke commissies als visserij en landbouw (waar nog enorme bedragen aan subsidies verspijkerd worden) zijn Nederlanders niet- of ondervertegenwoordigd. In sommige commissies waar vooral belangrijke symbolische beslissingen worden genomen, zijn Nederlanders nu juist oververtgenwoordigd.

Geen goede zaak. Een sterk vertegenwoordigd Nederland is goed voor een sterk Europa. Europa kan op belangrijke onderwerpen niet zonder Nederlandse inbreng en tegelijkertijd kan Nederland meer profiteren van Europa. Er moet dan ook een betere verdeling van de Nederlanders over de verschillende commissies komen. Ook best belangrijk!

Dit artikel verscheen ook op het weblog Baruch Blogt. Volg Robbert Baruch ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (15)