1.116
11

Oorlogsverslaggever De Pers

Arnold Karskens kreeg de afgelopen vijfentwintig jaar bekendheid als een van Nederlands beste en volhardendste oorlogsverslaggevers. Hij werkte voor Nederlandse en Vlaamse radio- en tv-zenders en is nu oorlogsverslaggever voor dagblad De Pers.
Karskens is auteur van onder andere: Pleisters op de ogen, over de geschiedenis van de Nederlandse oorlogsverslaggeving van Heiligerlee tot Kosovo. In oktober 2009 verscheen ‘Rebellen met een Reden’, verhalen over idealistische Nederlanders in de oorlog.
http://www.arnoldkarskens.com/

Nederlands geld inzet oorlog

Veiligheidspersoneel in Uruzgan dreigt over te lopen -met wapen en al- naar de taliban.

Dat is: Als de mannen niet worden betaald met Nederlands belastinggeld. Hoofdstuk zoveel in de Soap Uruzgan… Gouverneur Assadullah Hamdam weigert namelijk al drie maanden de uitbetaling van 86 lokale bewakers aan de weg tussen Tarin Kowt en de districtshoofdstad van Chora. Ondeugdelijk bestuur in de provincie zou medeoorzaak zijn dat minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders afgelopen donderdag dreigde met het bevriezen van ontwikkelingsgelden voor Afghanistan.

‘190 bewakers krijgen minder dan afgesproken,’ zei Abdul Bari, de vertegenwoordiger van de bewakers tegen mij in Tarin Kowt. Ook zou brandstof en de huur voor 28 auto’s nodig voor patrouilles gedeeltelijk niet zijn uitgekeerd. Het bedrag zou zijn opgelopen tot  tienduizenden Amerikaanse dollars. ‘Hamdam wil het geld voor zichzelf.’ Door gerezen problemen ligt de aanleg van de 35 kilometer lange traject sinds september grotendeels stil.

De weg is het meest prestigieuze Nederlandse ontwikkelingsproject in de zuid-Afghaanse provincie en moet de economische ontwikkeling van de regio ten noorden van Tarin Kowt versterken. Volgens plan zou het circa 15 miljoen euro kostende project eind volgend jaar moeten worden opgeleverd maar die streefdatum wordt niet gehaald, ook door problemen met een inmiddels opgestapte aannemer die het werk niet aankon.

De achterstallige betaling aan de bewakers dreigt uit te monden in een regelrechte geweldsescalatie. De Baluchi-en Chora-vallei waar de weg doorheen loopt, is de laatste jaren ten koste van veel inspanning door Nederlandse en Australische ISAF-militairen veroverd. Abdul Bari: ‘Uit protest hebben boze bewakers bermmijnen gelegd, waarvan er twee zijn ontploft. Als de mensen hun geld niet krijgen, kiezen ze partij voor de taliban.’ Inmiddels is de weg naar bestaande weg naar Chora  zou goed als onbegaanbaar, de oude situatie zeg maar. Provinciaal politiechef Juma Gul uit zijn bezorgdheid, een politiewagen is al opgeblazen. Ook hij wijst gouverneur Hamdam aan als de aanstichter van de problemen. ‘Hij geeft hun het geld niet.’

Commandant Marc van Uhm van Task Force Uruzgan klinkt direct: ‘Het grootste probleem van Afghanistan is de kwaliteit van het bestuur.’

Gouverneur Hamdam die in november 2007 als gouverneur aantrad, weigert commentaar.

Programma-manager Annette Kleinbrod van de Duitse ontwikkelingsorganisatie GTZ, die de wegaanleg coördineert, wil niet worden geïnterviewd.  

Gouverneur Hamdam wordt vaker beschuldigd van malversaties, zelfs door zijn eigen ambtenaren. Zo houdt hij het salaris achter van zo’n tweederde van het onderwijzend personeel in de provincie, zoals De Pers afgelopen donderdag berichtte. Michel Rentenaar, die leiding geeft aan het Provinciaal Reconstructie Team, erkent diplomatiek de schrijnende situatie in de provincie: ‘Afghanistan bungelt onderaan de lijst van corrupte landen in de wereld. Het is een bekend probleem en we spreken Hamdam er vaak over.’ Toch houdt hij vertrouwen in hem.

Ondeugdelijk bestuur in de provincie zou medeoorzaak zijn dat minister van Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders afgelopen donderdag dreigde met het bevriezen van ontwikkelingsgelden voor Afghanistan. Nederland pompt in vier jaar zo’n honderd miljoen euro in de zuid-Afghaanse provincie maar heeft weinig geluk met bekwame bestuurders. Hamdams voorganger gouverneur Abdul Hakim Munib moest na anderhalf jaar het veld ruimen na aantijgingen over corruptie. De positie van Hamdam wankelt door groeiende onvrede. Een coördinator van een Niet-Gouvermentele Organisatie geboren in Uruzgan zegt: ‘De bevolking mag hem niet. Hij toont geen interesse in andere projecten dan die van hem zelf. De mensen klagen erover dat hij onzichtbaar is en zich opsluit in zijn gouverneurswoning.’

De rel komt president Hamid Karzai niet goed uit. Zijn grootste weldoener, de Amerikaanse president Barack Obama, heeft hem zes maanden de tijd gegeven om wanbestuur in Afghanistan aan te pakken.

Dit stuk staat ook op arnoldkarskens.com. Het artikel in De Pers staat hier.

De foto illustreert wat met buitenlands ontwikkelingsgeld in Uruzgan gebeurt. De betonnen afvalbak is gebouwd met waarschijnlijk Nederlandse of Amerikaanse hulp. Tot zover geen probleem. Maar vervolgens wordt het afval niet opgehaald door de Afghaanse overheid. Stinkende ziektemakende hopen rotzooi zijn het gevolg van wanbestuur.  De  bevolking schiet er weinig mee op, wil ik maar zeggen.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)