1.905
33

Fractievoorzitter Leefbaar Rotterdam

Ronald Buijt is sinds 2006 lid van de gemeenteraadsfractie van Leefbaar Rotterdam. Ronald (1970) is getrouwd en trotse vader van een dochter. Hij werkt als planner bij een transportbedrijf en is in het verleden (jeugd)voetbaltrainer geweest bij Excelsior '20 (Schiedam) en Alexandria '66 (Oosterflank).
Ronald heeft veel affiniteit met sport- en jeugdzaken. Op sportgebied vecht hij voor de vele clubs in deze stad die het moeilijk hebben. Hij pleit voor een forse lastenverlichting voor de clubs. Hij ziet veel mogelijkheden om sport te integreren op de basisscholen, mits er genoeg sportlocaties zijn. Op dit terrein is nog veel te winnen.
Ronald zet zich graag in voor de jeugd die niet voor problemen zorgt. Hij vindt het van de gekke dat er door dit stadsbestuur nauwelijks geïnvesteerd wordt in deze groep. Bijna al het geld gaat momenteel naar de probleemgevallen, maar tot overmaat van ramp zorgt dit niet eens voor een daling van de problemen.
Verder is Ronald voorstander van strafcampussen voor notoire jeugdcriminelen. Dit is goed voor de andere jeugd, die niet meer beïnvloed of geïntimideerd worden, beter voor de leraren en, de buurten en dus goed voor Rotterdam.
Portefeuilles: Brede Scholen en Elektronisch Kinddossier (EKD). Tevens is Ronald voorzitter van de commissie Bestuur, Veiligheid en Middelen

Nederlandse politie is niet racistisch!

Want we hebben het wel over gekleurde en getinte jongens tussen de 15 en de 26

Door de alles overheersende Zwarte Piet discussie is het wellicht een beetje ondergesneeuwd. Evenwijdig aan de Piet-hype liep een tweede discussie over vermeend racisme: die onder politieagenten. Zij zouden donkere en getinte personen veel vaker aanhouden dan autochtonen. Ik zou het op willen nemen voor onze agenten. Op wellicht enkele domme uitzonderingen na speelt racisme hierbij geen rol.

Zoals bekend zijn de criminaliteitscijfers onder vooral Antilliaanse en Marokkaanse mannen extreem veel hoger dan onder andere bevolkingsgroepen. Met name ten aanzien van straatroof, wapenbezit, gewapende overvallen en mishandeling zijn zij veel vaker verdacht dan gemiddeld.

Zoals een grote meerderheid van de Nederlanders wenste is er de laatste jaren enorm veel focus op het oplossen, aanpakken en liefst voorkomen van de extreem stijgende gewapende overvallen. Omdat het geld ook bij de politie schaars is kun je enigszins voorstellen dat er dus ook meer focus is op personen met antecedenten die oververtegenwoordigd zijn bij deze vorm van misdaad.

Want we hebben het wel over gekleurde en getinte jongens tussen de 15 en de 26. Het is niet zo dat gekleurde meisjes vaker worden staande gehouden dan autochtone meisjes. Het is ook niet zo dat getinte mannen van boven de 40 vaker worden aangehouden dan autochtonen. Simpelweg omdat zij niet significant vaker verdachte zijn van bovengenoemde zware misdrijven.

We hebben het dus alleen over een beperkte groep jongens in een bepaalde leeftijdscategorie. Natuurlijk is er ook binnen deze groep een groot percentage wat helemaal niets met bovengenoemde zaken te maken heeft. En ja, dan is het vervelend dat jij alleen op basis van je uiterlijk vaker door de politie wordt aangehouden, aangesproken of gefouilleerd.

Maar als ik de keuze heb tussen een gerichte aanpak van de politie of dat alle oude dametjes aangehouden worden omdat we de schijn moeten ophouden dat we niet discrimineren kies ik voor het eerste, met alle begrip voor de negatieve gevoelens van mensen zonder criminele intenties.

De politie in Amsterdam en Rotterdam behaalt de laatste jaren enorme resultaten bij het omlaag brengen van het aantal gewapende overvallen en straatroven. Tevens gaat het oplossingspercentage richting de 50%. Daar ben ik blij mee en hiervoor verdienen de agenten en rechercheurs groot respect. Belangrijk onderdeel hiervan is focus op een aantal antecedenten, waarbij afkomst zeker niet de enige is.

Zodra jonge Marokkanen en Antillianen niet meer significant zijn oververtegenwoordigd bij straatroof en gewapende overvallen ben ik de eerste die vind dat het ontoelaatbaar is dat zij vaker worden aangehouden dan anderen. Zolang dit niet het geval is kan ik ermee leven. Al is het alleen maar omdat iedere gewapende overval een veel grotere impact heeft voor degene die wordt overvallen dan het ten onrechte vaker aangehouden worden door de politie.

Geef een reactie

Laatste reacties (33)