1.619
6

IT-consultant, lid Piratenpartij

Dirk Poot (42) studeerde bedrijfskunde (Breukelen) en geneeskunde (Sint Eustatius, N.A.) en is werkzaam als zelfstandig programmeur. Poot meent dat het beschermen van kennis en creativiteit met het huidige systeem van octrooi- en auteursrechten onaanvaardbare consequenties heeft voor nagenoeg de gehele wereldbevolking. Wanneer de toegang tot levensreddende medicijnen, fundamenteel onderzoek, participatie in de digitale cultuur en de privacy moeten worden opgeofferd om een verouderd systeem van octrooi- en auteursrechten overeind te houden, is het gekozen middel vele malen erger dan de kwaal.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen in 2010 was Poot kandidaat-Kamerlid voor de Piratenpartij. Als kandidaat voor de Piratenpartij wilde hij bijdragen aan een alternatief dat de vruchten van de individuele intelligentie effectief beschermt, én dat daarnaast het overstijgende belang van de menselijke extelligentie minstens evenveel aandacht en bescherming geeft.

Nederlandse providers blijven onze burgerrechten schenden

Voorlopig durft maar één hostingbedrijf de datahonger van de overheid te weerstaan

Het baanbrekende vonnis van het Europese Hof van Justitie waarin de Dataretentie Richtlijn ongeldig werd verklaard, lijkt in Nederland volledig ondergesneeuwd door de discussie over de kopieerheffing-uitspraak.

Hooguit was er verwondering over het verschil in reactiesnelheid van het ministerie van Veiligheid. Waar downloaden ‘illegaal’ werd verklaard voor de fax droog was, neemt Teeven de maximale treuzeltijd voor dataretentie ook ‘illegaal’ wordt. Het lijkt erop dat de Nederlandse ISP’s dus nog minstens acht weken de rol van Big Brother zullen blijven spelen, tot zij van het ministerie van Veiligheid de explicatie opdracht krijgen om te stoppen met het negeren van de hoogste Europese rechtbank.

Hoe anders ging het in Zweden.

De Zweedse provider Bahnhofnam nog dezelfde dag de beslissing om per direct te stoppen met het verzamelen van gegevens en de tot dan toe verzamelde data ogenblikkelijk te vernietigen. Dezelfde dag volgden Telia, Tele2 en Three. Deze vier providers beseften dat de uitspraak van het Europese Hof sterker was dan de illegaal geworden Zweedse wetgeving en namen de dappere stap om de belangen van hun klanten, de Zweedse burgers voorop te stellen.

Op dat moment had de Zweedse Telecom waakhond PST géén andere keuze dan zich neer te leggen bij het Europese vonnis. Zij erkende dat ze de Zweedse wet niet meer kon handhaven en verklaarde niet te zullen optreden tegen de providers die hun klanten beschermen tegen de nu illegale dataretentie-wetten.

In Nederland zijn er nog geen dappere ISP’s die het Zweedse voorbeeld volgen. Voorlopig durft maar één hostingbedrijf de datahonger van de overheid te weerstaan, Greenhost. Voor mensen die een niet-loggende ISP zoeken is er helaas nog géén alternatief. Een belronde langs XS4ALL, Tele2 en Ziggo leerde ons dat deze providers allemaal in overleg willen of zijn met het ministerie, maar meer dan overleg is het niet. Het lijkt er dus op dat de Nederlandse providers zich gedwongen zien een vonnis van het Europese Hof van Justitie te blijven negeren, zolang het ministerie van Veiligheid een wet blijft handhaven waarvan de juridische basis is verdwenen.

John Karlung van Bahnhof verklaarde woensdag:

Ik adviseer andere providers van harte ons voorbeeld te volgen. Ik raad de Europese gebruikers aan om hun providers te vragen wat zij nu gaan doen in deze kwestie. Zet maar wat druk op je ISP.

De Nederlandse providers wachten af, het is nu dus aan de gebruikers om in actie te komen. De Piratenpartij roept daarom iedereen op: bel je provider en vraag ze waarom ze je burgerrechten blijven schenden, ondanks dit vonnis.
Dit artikel staat ook op de website van de Piratenpartij

Geef een reactie

Laatste reacties (6)