989
43

Journalist, publicist

Uitgever en hoofdredacteur van www.amerika.nl

Nee, echte liberalen zitten niet bij de VVD

Sociaal liberaal noem ik mezelf bewust niet. Dat suggereert dat er liberalen zijn die niet sociaal zijn

Even nog over de reacties op mijn opzegging van D66. Sommige begrijpende, een paar hartverwarmende reacties. Ook mensen die mijn lange verhaal maar half lazen: het gaat niet om Afghanistan. Jazeker, dat stond in het programma. Nou en? Ik hoopte duidelijk te maken dat we hier te maken hebben met structurele problemen van een partij die beter zou moeten omdat ze een lelijk verleden heeft. Dat de Pechtold partij geen toekomst heeft.

Er waren mensen die mijn gebrek aan liefde van lokale politiek kritiseerden. Okay, ik begrijp dat. Het is lastig om zowel de lokale activisten als de mensen met een bredere agenda tevreden te houden. Ageeth Telleman, ere wie ere toekomt, heeft indertijd als voorzitter in Amsterdam geprobeerd daar wat aan te doen. Actuele discussie over een groot onderwerp aan het begin van een ledenvergadering, zodat je een reden had om te komen. Serieuze discussie. Het is verwaterd. Ik weet het, het zal altijd lastig blijven om die dingen te combineren. Maar de grootste afdeling van het land, 3000 leden geloof ik, moet meer te bieden hebben. Ik denk dat de zwakte van de Amsterdams politiek van D66 (inclusief het gebrek aan zwaargewicht leden van de gemeenteraad – waarom zouden zich die niet aangeboden hebben?) een symptoom is van een groot probleem.

Dan mensen die denken dat de VVD een liberale partij is. Tja, dan zijn we snel uitgepraat. Ik kan bij de VVD daarvan weinig tot niets terugvinden. Zeker niet in een regering waar individuen door de zich liberaal noemenden premier op een podium worden gezet maar die man zich laat gedogen door een partij die individuele vrijheid bij de wortel aantast. Een partij die de hypothekensubisidie voor de rijken niet ter dicussie stelt, de arbeidsmarkt op slot houdt, autootjes koesters, kortom, vooral belangen behartigt. Ik vind er weinig liberaals. Niet mijn partij, kortom.

Sociaal liberaal noem ik mezelf bewust niet. Dat suggereert dat er liberalen zijn die niet sociaal zijn.

En nee, ik wordt niet lid van een andere partij. Ik heb het wel even gehad. Op D66 zal in voor de PS niet stemmen, maar dat had ik sowieso niet gedaan omdat de D6 leden van PS niet vertrouwd kunnen worden dat ze de lijst van de Eerste Kamer zoals die is opgesteld door de leden, zullen volgen. Ik moet nog uitzoeken of andere partijen dat ook niet doen en wie er waar interessant is. Want ja, het is niet anders, dank zij de VVD gaan deze verkiezingen niet over provinciale staten (die wat mij betreft kunnen worden afgeschaft, ook al wegens onvoldoende democratische inbedding – over de indirecte verkiezing van parlementariërs hebben we het niet eens) maar over de Eerste Kamer. En over de vraag of dit kabinet met gedoogsteun van de Stichting van het Verbieden en praktische politieke ondersteuning van Groen Links en D66 het rijk alleen heeft, de komende vier jaar.

Geef een reactie

Laatste reacties (43)