Laatste update 09:31
1.118
8

Publicist, geschiedkundige en GroenLinkser.

Huub Bellemakers is gespecialiseerd in (online) communicatie, campagnes, mediastrategie. En harde muziek.

Nee tegen sleepnetwet

Privacy lijkt vaak ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel: “De overheid moet met z’n tengels uit jouw en mijn leven blijven”

cc-foto: Mario Spann

Woensdag staat de zogenaamde sleepnetwet in de Kamer op de agenda. Een verschrikkelijke wet voor de privacy van alle Nederlanders. Nog net voor de verkiezingen wil het kabinet een wet er doorheen drukken waarmee ongecontroleerd de communicatiegegevens van Nederlanders worden binnengehaald. Bovendien mogen de geheime diensten die data ook nog eens zomaar aan buitenlandse diensten doorgeven en worden de gegevens drie jaar lang bewaard.

Deze sleepnetwet, officieel heet het in mooie newspeak ‘onderzoeksopdrachtgerichte interceptie’, zou helpen tegen terrorisme. Dat is echter onzin: geheime diensten hebben helemaal niet te weinig informatie. De meeste terroristen waren al bekend bij de geheime diensten. Meer informatie betekent helemaal niet een grotere pakkans voor terroristen, maar wel een inbreuk op ieders privacy.

Een sleepnet is precies de juiste vergelijking voor deze wet. Wat doe je met een sleepnet? Zoveel mogelijk vis binnenhalen, zonder te kijken naar wát voor vis, of die vis wel te eten is, of je dat überhaupt mág binnenhalen. En de ene vis waar je het allemaal voor doet, die vind je niet terug. Het is een hooiberg bouwen om een speld te vinden.

Privacy lijkt vaak ingewikkeld, maar het is eigenlijk heel simpel: “De overheid moet met z’n tengels uit jouw en mijn leven blijven”. Een geheime dienst die te pas en te onpas mobiele telefoongegevens en internetverkeer van onschuldige burgers mag ophalen en bewaren, dat zijn DDR-praktijken. Volgens minister Asscher (PvdA) is het naïef om tegen deze wet te zijn. Volgens mensen die wél hechten aan een grondrecht als privacy is de wet overbodig en niet nuttig. Geheime diensten moeten niet van iedereen informatie aftappen en beveiligen, maar gericht kunnen opsporen en ingrijpen.

Het nu voorkomen van deze sleepnetwet is een eerste stap om privacy beter te verankeren in Nederland. Maar als het aan GroenLinks ligt pas een eerste stap. Zo zou het communicatiegeheim verankerd moeten worden in de Grondwet en het standaard bewaren van telecomgegevens moet worden afgeschaft. Dat zijn maatregelen voor na 15 maart. Nu is het vandaag belangrijk dat deze wet wordt gestopt. Kijk daarom ook op https://geensleep.net/ van Bits of Freedom. Daar kun je zien wat je zelf kunt doen om de zeer belangrijke amendementen van GroenLinks-Kamerlid Linda Voortman aan te laten nemen.

Want onze communicatie is van ons, niet van de overheid.

Geef een reactie

Laatste reacties (8)