387
9

Hoofdredacteur De Linker Wang

Theo Brand is hoofdredacteur van het blad De Linker Wang, een uitgave van de gelijknamige stichting verbonden met GroenLinks. 'Politiek met compassie' is het motto van De Linker Wang. De stichting organiseert bijeenkomsten en debatten en vormt de landelijke religiewerkgroep van GroenLinks. Brand is politicoloog, communicatieadviseur en journalist. Zie ook zijn website www.theobrand.nl of www.linkerwang.nl

Neem gemeentepolitiek nu toch eens serieus

Landelijke politieke kopstukken gingen zondag in debat op Radio 1 vanwege de komende gemeenteraadsverkiezingen. Foute boel, vind ik.

Misschien leuk om de verkiezingskoorts wat op te voeren. Maar zo’n debat leidt af van waar het op 3 maart op aankomt. Welk parkeerbeleid voert mijn gemeente? Welke keuzes maken mijn lokale politici over de bijzondere bijstand? Wordt dat kraakpand nu ontruimd of niet? Keuren ze dat omstreden bestemmingsplan goed? De gemeente maakt het verschil. Juist op terreinen die mij persoonlijk raken.

Maar nee hoor, het ging zondag over Afghanistan. Ook belangrijk hoor. Maar voer dat debat niet in het kader van de gemeenteraadsverkiezingen. Landelijke media kunnen ook meer gaan uitleggen waar het in de gemeentepolitiek in grote lijnen op aan komt. Omdat landelijke radio en televisiezenders zo dominant zijn, stel ik een radicaal experiment voor.

Het vraagt om een technische aanpassing en een forse investering. Maar met hulp van lokale vrijwilligers, ondersteund door professionals uit Hilversum en de regio aangevuld door studenten journalistiek moet het lukken… elke lokale omroep maakt een aantal semiprofessionele ‘Gemeentejournaals’ op radio- en televisie. Radio 1 en Nederland 2 schakelen hier in de campagnetijd per gemeente automatisch op over. Dit geldt uiteraard ook voor de uitzending op de verkiezingsavond. Zo zien meer mensen hoe belangrijk de gemeentepolitiek is. het is een broodnodige injectie voor onze lokale democratie. En tja, wat dit allemaal te zeggen heeft over de verhoudingen in Den Haag… daarover kunnen de geachte heren commentatoren na afloop weer fijn doorspeculeren in Nova.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)