Laatste update 28 januari 2018, 12:02
4.716
110

Redacteur hard//hoofd

Rutger Lemm (1985) begon na de middelbare school voor verschillende tijdschriften (Spunk, VARAgids, OOR) te schrijven. Tussendoor was hij stand-up comedian in het Amsterdamse Toomler en de Berlijnse Quatsch Comedy Club. Tevens is hij oprichter van online tijdschrift hard//hoofd en schrijft hij regelmatig voor
nrc.next, de Volkskrant en de PS van de Week.

Neem Gordon serieus

De wereld staat in brand en dat mag niet onbeschreven blijven

Ophef over Gordon. Hij heeft als jurylid van Holland’s Got Talent smakeloze grappen over een Chinese deelnemer: “Which number are you going to sing? Number 39 with rice?” Zoals Gordon zelf graag twittert: ‘hahahahahahaaahaaah.’

De Amerikaanse website Reddit pikte het op, en al snel ging ook Gawker met deze ‘Dutch racist’ aan de haal. Nederlandse bloggers reageerden sussend op de buitenlandse ophef: “Niemand neemt Gordon serieus, hij is een clown.” Och ja, dat is onze racistische dorpsgek, let maar niet op hem. De meeste mensen, waaronder ik, waren ook van harte bereid dit te negeren.

Het probleem is dat Gordon die aandacht van anderen wel krijgt. Ruimschoots. Holland’s Got Talent wordt door 2 miljoen mensen bekeken, Geer en Goor haalt vergelijkbare kijkcijfers. Er zijn dus genoeg mensen die hem serieus nemen. TV-persoonlijkheden als Gordon zijn anti-elitair en beantwoorden daardoor bewust niet aan de fatsoensregels: hun ‘typetje’ is dom en lomp, waardoor mensen hun gedrag negeren, accepteren of zelfs toejuichen, maar nooit veroordelen. Lekker fout!

Gordons manager begrijpt de ophef dan ook niet. De opmerkingen waren goed bedoeld en (dit is het belangrijkste argument) RTL4 heeft het fragment gewoon uitgezonden. Eerder weigerde René van der Gijp zijn excuses aan te bieden na zijn homofobe uitspraken in VI. Dat is het tweede probleem. Zoals veel mensen de invloed van borrelberoemdheden als Gordon en van der Gijp bagatelliseren, zo bagatelliseren we met z’n allen de invloed van racisme. Komaan, een geintje, dat moet toch kunnen. Racisme bestaat niet in Nederland, denken we graag, maar juist door die zelfingenomenheid worden we blind voor het fenomeen. Tijdens de Zwarte Piet-discussie werd pijnlijk duidelijk hoe heet de lava is die nog altijd onder het oppervlakte borrelt.

We lachen de Amerikanen graag uit om hun hysterie of we volgen blind hun culturele en politieke spoor, maar dit keer houden ze ons een spiegel voor. Het is jammer dat er buitenlandse ophef nodig was voordat we ons realiseerden dat er echt iets aan de hand was. Dit was racisme, gemaskeerd met een vette volkse lach. Gordon mag daar nooit mee weg komen, clown of geen clown.

Dit artikel staat ook op Hard Hoofd

Volg Rutger ook op Twitter

Geef een reactie

Laatste reacties (110)