894
4

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variërend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Neem je eigen bord mee als je uit eten gaat

Iedere dag een gezond weetje. Vandaag: Hygiëne in restaurants

Ivan Wolffers schrijft elke dag een gezond weetje, gebaseerd op onderzoeken met merkwaardige en soms ongelofelijke uitkomsten. Door de weetjes van Wolffers leer je van alles over bijvoorbeeld verschillende ziektes, medicijngebruik en gezond afvallen, maar ook over de vaak komische verschillen tussen mannen en vrouwen.

Het begon zondag. Je kookte thuis om de recepten uit te proberen die je tijdens de feestdagen zou gebruiken. Op maandag had je vanwege de kerstnacht iets bijzonders gemaakt. Op dinsdag stond je bijna de hele dag in de keuken en op woensdag was het niet anders. Op donderdag warmde je de kliekjes van de feestdagen op. Vandaag? Uit eten maar, want ondertussen heb je schoon genoeg van dat gekook. Een artikel in Scientific American adviseert je echter dan wel je eigen bord mee te nemen. Restaurants zijn ideale gelegenheden om bacteriën op te lopen.

Onderzoekers smeerden wat colibacteriën en norovirus op de borden, glazen, bestek. Die gingen vervolgens de afwasmachine in en de onderzoekers controleerden daarna of de borden echt schoon waren geworden. De colibacterie – in Nederland sinds kort de poepbacterie genoemd – kreeg de machine nog aardig weg, maar het norovirus bleef lekker op borden en bestek zitten.

De meeste diarreetjes lopen we op door het norovirus. De colibacterie is veel minder vaak de oorzaak. De standaardmethoden om af te wassen zijn gebaseerd op het verwijderen van bacteriën, maar virussen zijn er niet van onder de indruk.

Dus maar niet uit eten vandaag? Als je een keer beseft dat we omgeven worden door micro-organismen dan ga je wat minder paniekerig over een bacterie links of een virusje rechts denken.

Als ik een advies zou moeten geven over gezondheid zou ik zeggen dat je je beter bezig kunt houden met wat je op je bord legt en hoeveel je daarvan met je bestek naar binnen werkt.


Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige weetje: Het beste anti-kater middel

Het meest recente boek van Ivan Wolffers is: Reisgezel


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (4)