599
3

Emeritus hoogleraar Gezondheidszorg

Ivan Wolffers (1948) studeerde af als arts. Sindsdien schrijft hij over medische onderwerpen, variƫrend van medicijnen tot zijn eigen prostaatkanker. Hij promoveerde in de medische antropologie en werd in 1989 benoemd tot buitengewoon hoogleraar aan de Vrije Universiteit in Amsterdam waar hij tot zijn emeritaat in 2014 Gezondheidszorg en Cultuur doceerde.

Neurotische mannen hebben minder kinderen

Als de samenleving mensen steeds neurotischer maakt dan raakt de verhouding tussen de generaties uit balans

Neurotische mannen hebben volgens Noorse onderzoekers minder kinderen. Als we zo’n berichtje in de krant tegen komen beperken we ons tot het kopje en denken “leuk, zal wel”, maar de onderzoekers denken dat het gevolgen kan hebben voor de bevolkingsgroei in Noorwegen en waarschijnlijk ook in andere landen.

De Noren hebben het meest gedetailleerde geboorteregister ter wereld en dat leent zich ideaal voor dergelijk onderzoek. Daarnaast is een uitgebreid onderzoek gedaan naar de persoonlijkheid van ouders. Gekeken is naar welke mensen de meeste kans hadden om kinderen te krijgen en hoe dat met de persoonlijkheid samenhangt.

Eerst de vrouwen maar even: vrouwen die erg consciëntieus zijn, blijken minder kinderen te hebben. Dat is iets dat echter een kwestie van alle tijden is. De gegevens gaan terug tot 1957 en het blijkt geen verschil te maken over het verloop van de jaren. Bij mannen was het anders. Die hadden meer kinderen als ze open en hartelijk waren en minder als ze humeurig en emotioneel waren en die trend nam nu juist toe in de loop der jaren.

Elke onderzoekliefhebber kan er van alles tegen in brengen. Misschien is er een andere factor in het spel die invloed heeft op beide en gaan neurotisch gedrag en minder kinderen wel samen met 24-uurs economie. Of misschien hebben neurotische mannen wel meer kinderen buiten de deur en worden ze niet officieel als die van hen geregistreerd. Dat laatste zou volgens de Noorse deskundigen echter bijna niet kunnen in het Noorse systeem.

Wat moet je ermee? In de tijd dat ik nog leef zal het wel niets meer uitmaken. Mensen zijn stom genoeg op andere manieren het aantal medebewoners op deze aarde te verminderen. Aan de andere kant betekent het dat als de samenleving mensen steeds neurotischer maakt en het een echte oorzakelijke relatie zou blijken te zijn, dat dan de verhouding tussen de generaties in de samenleving uit balans raakt. Volgens de Noren zou dat rampen op gebied van klimaat, voedselzekerheid en veiligheid kunnen veroorzaken. Altijd wat zwaar op de hand die Noren, van Sibelius tot Munch.

Volg Ivan Wolffers ook op Twitter
Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Zijn we aardig voor elkaar omdat we iets nodig hebben?

Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek


Laatste publicatie van IvanWolffers

  • Broer van God

    Oktober 2017


Geef een reactie

Laatste reacties (3)